Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.02.2023 11:40

Na podporu projektov komunít a obcí vyčlenil Trnavský kraj 1,3 milióna eur


Predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič. Snímka zdroj: (tasr).


Obce, mestá, miestne akčné skupiny, neziskové organizácie či poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sa môžu začať uchádzať o finančnú podporu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).


V rámci štyroch dotačných výziev je vyčlenených 1,3 milióna eur, informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič. TTSK zároveň znížil mieru spolufinancovania žiadateľov, odsúhlasili to poslanci na februárovej schôdzi krajského zastupiteľstva.

"Vďaka nášmu zodpovednému hospodáreniu sme aj v období energetickej krízy a dvojcifernej inflácie vytvorili priestor na poskytovanie dotácií, čím chceme opäť prispieť k zlepšeniu kvality komunitného života a zveľadeniu bezprostredného okolia obyvateľov. Z celkového objemu je 450 000 eur určených pre organizácie a 150 000 eur pre obce na podporu aktivít v piatich oblastiach. Ďalšieho pol milióna eur rozdelíme medzi miestne akčné skupiny či občianske združenia, ktoré sa venujú regionálnemu rozvoju alebo pôsobia v oblasti cestovného ruchu," uviedol Viskupič s tým, že v kontexte náročnej hospodárskej situácie sa TTSK rozhodol znížiť mieru spolufinancovania u organizácií z 10 na 5 percent a v prípade obcí z 25 tiež na 5 percent.

Žiadosti o dotácie sa podávajú elektronicky. O pridelení bude krajské zastupiteľstvo rozhodovať na májovom zasadnutí. Obce a organizácie môžu požiadať o financie do 10. marca, pričom môžu podať po dve žiadosti v minimálnej výške 500 eur. Podporené budú verejnoprospešné aktivity v oblasti kultúry, športu, zdravotníctva, sociálnej starostlivosti a životného prostredia. Miestne akčné skupiny, oblastné organizácie cestovného ruchu, združenia právnických osôb, občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie zriadené za účelom regionálneho rozvoja môžu žiadať o 3000 eur až 50 000 eur, a to až do 24. marca. Na podporu a rozvoj zdravotníctva je vyčlenených 200 000 eur. Cieľom motivačného programu pre všeobecných lekárov je zvýšiť kvalitu a dostupnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti, ako aj prispieť k zabezpečeniu plynulej personálnej obmeny lekárov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2020
Trnavský kraj poskytne finančnú Prvú pomoc kultúre
Všetkých deväť žiadateľov podporí Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v rámci výzvy pre profesionálne subjekty nezriaďovanej kultúry Prvá pomoc kultúre.
viac
22.10.2020
Výzva na podporu komplexného prístupu v MRK v PSK
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť OPĽZ vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameranú na podporu komplexného prístupu v šiestich obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami v Prešovskom kraji.
viac
27.09.2022
Petržalka poskytne dotácie veľkým športovým klubom aj v roku 2023
Bratislavská Petržalka podporí veľké športové kluby aj v roku 2023. Žiadosti o dotácie môžu podávať do 15. novembra.
viac
31.03.2023
Kraju sa podarilo ušetriť na energiách, vyše milión eur pôjde na dotácie
Hoci v pôvodnom rozpočte Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na rok 2023 neboli vyčlenené žiadne finančné prostriedky na dotácie, vo štvrtok poslanci Zastupiteľstva BBSK schválili na tento účel 1 100 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %