Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
07.08.2021 03:05

Envirofond pokračuje v uvoľňovaní financií obciam na výstavbu kanalizácií


Environmentálny fond


Environmentálny fond (EF) pokračuje v priebežnom uvoľňovaní financií obciam na výstavbu čistiarní odpadových vôd, kanalizácií či vodovodov. Zároveň im odporúča, aby zvážili eliminovanie svojich aktivít na projektoch až do ukončenia kontroly.


Obciam uvoľní EF peniaze po tom, ako predložia fondu doklady k čerpaniu financií, ktoré musia mať v poriadku, a fond musí ukončiť administratívnu finančnú kontrolu. Celkovo bolo v rámci výzvy na výstavbu čistiarní či kanalizácií podporených 26 obcí. Kompletne prefinancované a zhotovené diela majú zo zdrojov fondu tri obce. Ďalšej obci by sa podľa Envirofondu mali v blízkom čase preplatiť faktúry. Jedna z obcí požiadala o ukončenie zmluvy. "Obciam, ktoré nepredložili EF žiadne faktúry alebo s výstavbou ani nezačali, nie je čo uvoľniť. V niektorých obciach sa uskutočňuje finančná kontrola. Ďalšie obce EF vyzval, aby skompletizovali doklady," konštatuje fond v stanovisku. Dodáva, že faktúry od obcí administruje priebežne, ako sú doručované.       

"Proces uvoľňovania finančných prostriedkov z fondu, ktorý je zriadený zákonom a poskytuje verejné financie, musí spĺňať základné atribúty transparentnosti, účelnosti, hospodárnosti, efektívnosti a zákonnosti," pripomína Envirofond.           

Pri obciach, kde bolo identifikované podozrenie z porušenia zákona o verejnom obstarávaní, požiadal EF o súčinnosť Úrad pre verejné obstarávanie. Zároveň sa obrátil aj na orgány činné v trestnom konaní, poukazuje v stanovisku.         

EF uvádza, že medzi závažné porušenia pri projektoch patrí zrušenie a vylúčenie uchádzačov, ktorí nedokázali odôvodniť nízku cenu zo súťaže, vrátenie vylúčeného uchádzača a uzatvorenie zmluvy o diele so zvýšením ceny. Ďalej to je opakované uzatváranie dodatkov k zmluve, ktoré vedie k zvýšeniu sumy, a opakované posunutie termínu realizácie, čo predstavuje predraženie.       

V interných analýzach podľa vlastných slov dospel EF v niektorých prípadoch k podozreniam z korupcie, falšovania úradných listín či subvenčného podvodu.       

"Envirofond je zákonom zriadená organizácia, ktorá poskytuje dotácie nie ako dar, ale ako finančný prostriedok na realizáciu diel, ktoré majú pomôcť zlepšovať kvalitu životného prostredia celého Slovenska. Dotáciu obciam nedarujeme, ale poskytujeme," tvrdí Environmentálny fond. Obce si podľa neho musia uvedomiť, že ak žiadajú dotácie od štátu, musia splniť zákonné a zmluvné podmienky.       

Obce, v ktorých sa uskutočňuje kontrola zo strany EF, by mali minimalizovať svoje aktivity, a to najmä budovanie. "Predstavuje to stále menšie riziko, než keby pokračovali v realizácii diela a po čase by museli peniaze vrátiť," uzatvára fond.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2017
Odborníci o rozvoji vidieka
Bratislavský samosprávny kraj a Regionálna anténa Národnej siete rozvoja vidieka SR pre Bratislavský kraj zorganizovali v poradí tretiu Konferenciu rozvoja vidieka Bratislavského kraja 2017. Bola určená najmä pre prijímateľov z oblasti vidieka a konala sa 23. novembra v hoteli na Seneckých jazerách.
viac
26.11.2020
Zavedenie pravidiel na likvidáciu bioodpadu sťažuje koronakríza
Nové legislatívne pravidlá na likvidáciu kuchynského bioodpadu by mali na Slovensku platiť od januára budúceho roka.
viac
28.12.2020
Prieskumné vrty v sninskej doline ukázali výdatný zdroj vody
Prvé prieskumné vrty v troch obciach v okrese Snina ukázali, že by tam v krátkej dobe mohol byť vybudovaný vodovod. Skonštatoval to predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský. Podľa jeho slov je v okrese Snina 32 obcí, z toho 28 nemá kanalizáciu a 24 ani vodovod.
viac
12.07.2023
Vlani sa vrátili Envirofondu dotácie vo výške viac ako 9,2 milióna eur
Obce vlani vrátili dotácie do rozpočtu Envirofondu vo výške viac ako 9,2 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %