Utorok 17.09.2024
Dnes má meniny 
Olympia
°C
05.09.2024 11:05

Na Národnom pochode za život v Košiciach očakávajú organizátori desaťtisíce ľudí


Foto:Facebook


Desaťtisíce účastníkov očakávajú organizátori Národného pochodu za život, ktorý sa bude konať v nedeľu 22. septembra v Košiciach. Uskutoční sa pod mottom "Láska je pro-life".


Podujatie si vyžiada dopravné obmedzenia, niektoré ulice budú dočasne uzavreté. Informovali o tom v stredu organizátori, ktorými sú pro-life združenia. Záštitu nad podujatím prevzala Konferencia biskupov Slovenska (KBS).         

Deklarovaným cieľom je dosiahnuť ochranu života každého človeka od počatia po prirodzenú smrť. "V dnešnej dobe ide zvlášť o nenarodené deti, ktorým je právo na život odopierané," uviedol hovorca pochodu Patrik Daniška. Požiadavkou zhromaždenia je tak "zrušenie nespravodlivého potratového zákona". "Chceme tiež, aby sa poskytovala pomoc tehotným mamičkám a ich rodinám v ťažkej životnej situácii. Ide nám o zachovanie ľudskej dôstojnosti úplne každého človeka," doplnil Daniška.         

Program podujatia je rozdelený do dvoch dní, začne sa v sobotu (21. 9.) popoludní. V nedeľu dopoludnia bude katolícke omše v košických kostoloch slúžiť celkovo 17 slovenských biskupov. Hlavný program sa začne v nedeľu o 13.30 h na Hlavnej ulici pri soche Immaculata príhovormi, koncertom a svedectvami. Po hodine začne samotný pochod ulicami mesta.         

Hlavný koordinátor Národného pochodu za život Dušan Škurla zdôraznil, že toto verejné podujatie "vyniká nielen svojou masovosťou, ale aj bezprecedentnou kultivovanosťou prejavu". "Formuluje jasné morálne princípy neubližovať a pomáhať a pritom si zachováva radostného ducha," povedal.         

Národné pochody za život sa dosiaľ konali v Košiciach v roku 2013 a v Bratislave v rokoch 2015 a 2019. Podľa organizátorov bolo na tom poslednom bratislavskom zhruba 50.000 ľudí. "To je asi počet ľudí, na ktorý sa pripravujeme," potvrdil Škurla. Pre organizované autobusy bude pripravená výstupná a nástupná zóna na Moyzesovej ulici. Na tak rozsiahlu akciu je podľa organizátorov potrebných približne 700 dobrovoľníkov, ich registrácia sa už začala.         

Košický pomocný biskup Marek Forgáč poukázal na otvorenosť podujatia. "Otázka ochrany života nie je len otázkou kresťanskej viery, ale je to aj mimoriadne dôležitá ľudská hodnota, a teda každý, kto by chcel prispieť k podpore kultúry života, je na tomto pochode vítaný," povedal.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
Prielom Hornádu budú môcť splavovať vodáci, ochranári s tým nesúhlasia
Pred začiatkom letnej turistickej sezóny v Národnom parku Slovenský raj po 30 rokoch obnovili splavovanie Hornádu. Ochranári však s touto akciou nesúhlasia.
viac
10.11.2017
Projekt prepojenia Košíc a maďarského Tokaja hľadá finančné zdroje
Projekt vytvorenia železničného spojenia historickým vlakom medzi Košicami a slovenským a maďarským regiónom Tokaja zatiaľ nezískal finančnú podporu z eurofondov.
viac
20.03.2021
Po odsedení trestu späť do bežného života, aj vďaka národnému projektu Šanca na
Projekt uskutočňuje Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže od novembra 2018. Cieľom je znížiť u osôb vo výkone trestu odňatia slobody riziká sociálneho vylúčenia a zvýšiť ich kompetencie pri uplatnení sa na trhu práce.
viac
14.05.2021
Ďalšie príklady dobrej praxe sú z Košíc, Lučenca a Strážskeho
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tentokrát sa sústredíme na situáciu vyvolanú koronakrízou a inšpiratívne riešenia z konkrétnych samospráv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %