Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.05.2022 03:41

Na Muchovom námestí v Petržalke postavia nájomné byty


Ilustračná snímka: (tasr).


Na Muchovom námestí v bratislavskej Petržalke pribudne 103 mestských nájomných bytov. Hlavné mesto podpísalo na výstavbu prvej etapy polyfunkčného komplexu zmluvu za 10,2 milióna eur s DPH s firmou Kami Profit. Zverejnená je v centrálnom registri zmlúv.


Projekt, ktorý má v Bratislave prispieť k riešeniu značne poddimenzovaného mestského nájomného bývania, ráta s výstavbou dvoch obytných budov. Hlavné mesto avizovalo, že tu pribudne aj zeleň, ktorá v súčasnosti v tomto areáli administratívnych budov chýba.

"Projekt prináša verejne prístupný parčík s rozlohou, ktorá dvojnásobne prevyšuje hodnoty požadované územným plánom, reaguje tak aj na chýbajúci verejný priestor v okolí. Vznikne tu námestie a tento priestor počíta aj s možnosťou sezónnych podujatí, ako sú trhy, komunitné stretnutia a podobne," priblížil v minulosti bratislavský primátor Matúš Vallo.

Pôvodne mal v tejto lokalite vzniknúť projekt súkromného developera. Pozemok sa však podarilo opätovne získať do vlastníctva spoločnosti Metro Bratislava, kde je väčšinovým akcionárom hlavné mesto, a samospráva tu pripravila zámer mestského nájomného bývania.

Mestská časť Petržalka víta iniciatívu mesta, keďže v rámci Bratislavy je najviac oprávnených žiadateľov o nájomné byty práve z tejto mestskej časti. Pozitívne vníma aj to, že mestský zámer na Muchovom námestí prinesie okrem nájomných bytov aj občiansku vybavenosť a verejný park s celkovou rozlohou približne 3065 štvorcových metrov (po ukončení oboch etáp projektu) s aktivitami pre mládež, rodiny s deťmi či seniorov.

Bratislava dlhodobo čelí akútnemu nedostatku nájomných bytov. Problém rieši magistrát, podľa ktorého by do piatich rokov mohlo v hlavnom meste pribudnúť okolo 1600 mestských nájomných bytov. Docieliť to chce rekonštrukciou starších mestských bytov, vlastnou výstavbou, kúpou bytov i spoluprácou s developermi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2021
Bratislava plánuje v Janíkovom dvore postaviť nájomné byty i parkovací dom
Mesto Bratislava plánuje v petržalskej lokalite Janíkov dvor, blízko plánovanej električkovej zastávky, postaviť jeden z mestských domov určených na nájomné bývanie a spoločne s tým aj parkovací dom režimu P+R.
viac
08.02.2022
Vyhlásili súťaž na výstavbu nájomných bytov na Muchovom námestí
Na Muchovom námestí v bratislavskej Petržalke má pribudnúť 103 mestských nájomných bytov. Na ich výstavbu vyhlásila spoločnosť Metro Bratislava, kde je väčšinovým akcionárom hlavné mesto, tender za 8,8 milióna eur bez DPH. Ponuky by sa mali otvárať 4. marca.
viac
03.03.2023
Mesto Bratislava získalo eurofondy na novú električkovú trať v Petržalke
Mesto Bratislava získalo eurofondy na predĺženie električkovej trate v Petržalke, ktorá je aktuálne vo výstavbe. Ministerstvo dopravy s ním vo štvrtok podpísalo zmluvu o nenávratný finančný príspevok.
viac
24.08.2023
Mesto Bratislava začína s výstavbou nájomných bytov na Muchovom námestí
Mesto Bratislava začína s výstavbou nájomných bytov na Muchovom námestí v Petržalke. V prvej etape má pribudnúť 52 klasických nájomných bytov a 51 náhradných bytov pre reštituentov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %