Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.10.2021 04:35

Na Hornom Zemplíne pribudli v tomto roku viaceré turistické atraktivity


Vláčik na kolesách, ilustračná snímka (tasr)


Tohtoročná letná sezóna bola na Hornom Zemplíne obohatená o viacero noviniek. Nová expozícia, vláčik na kolesách, sprievodca v autobuse či kostolná veža sú atraktivity, ktoré lákali turistov k návšteve regiónu.


 Ako TASR informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Horný Zemplín a Horný Šariš Michaela Zdražilová, v Medzilaborciach na začiatku júla sprístupnili expozíciu venovanú prvej svetovej vojne. Je jediná svojho druhu na Slovensku.       

"Nachádza sa v kultúrnom dome v Medzilaborciach a vidieť v nej možno okolo 500 artefaktov. Od jej otvorenia si ju pozreli stovky nadšencov," povedala Zdražilová.       Začiatkom augusta v meste sprevádzkovali vláčik na kolesách Andy Express, ktorým sa za viac ako mesiac prepravilo približne 2100 ľudí.       

Aj v tomto roku premával počas letnej sezóny z Poľska na Slovensko a späť cez historický Lupkovský tunel víkendový vlak vojaka Švejka. "Túto sezónu sme prepravili letným vlakom vojaka Švejka cez hranicu 764 cestujúcich," doplnil hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.       

Podľa jeho slov plánujú prevádzkovať letné vlaky aj budúcu sezónu, konkrétne v sobotu a nedeľu od 25. 6. 2022 do 28. 8. 2022. "ZSSK realizuje dopravnú obsluhu vrátane letných vlakov na základe objednávky Ministerstva dopravy a výstavby SR. Prevádzka budúcoročných letných spojov bude preto závisieť od objednávky objednávateľa dopravných výkonov," vysvetlil Kováč.

Na vlak vojaka Švejka už druhý rok nadväzoval aj turistický autobus Horný Zemplín z dielne Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska, ktorý premával počas leta na trase Medzilaborce – Svidník.       

"Zaznamenali sme medziročný nárast prepravených osôb o polovicu. K zvýšenému záujmu o túto linku určite prispela osoba turistického sprievodcu, ktorá sprevádzala návštevníkov Horného Zemplína a Šariša po väčšine kultúrnych atrakcií na trase,“ priblížil František Baláž z KOCR Severovýchod Slovenska.       

Koncom leta sa uskutočnila aj Cyklojazda Medzilaborce – Stropkov, ktorú organizovala OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš v spolupráci s partnermi.       

"Okrem popularizácie cykloturistiky sme cyklojazdou chceli prezentovať dve nové atraktivity v území, a to už spomínanú vojnovú expozíciu v Medzilaborciach a obnovenú kostolnú vežu v Stropkove, ktorú videlo od polovice júla, kedy bola sprístupnená verejnosti, viac ako 600 návštevníkov,“ dodala Zdražilová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2016
Nové informačné centrum má podporiť cestovný ruch v regióne
Nové informačné centrum otvorili aktivisti počas uplynulého víkendu v rámci projektu Dukla destination vo Svidníku. Súčasťou projektu je i webový portál www.dukladestination.com, ktorý slúži ako aktívny internetový sprievodca.
viac
15.04.2020
Mestá na hornom Zemplíne spúšťajú svoje mobilné aplikácie
S cieľom lepšej informovanosti verejnosti spustili mestá Humenné, Vranov nad Topľou a Medzilaborce mobilné informačné služby formou aplikácií. Samosprávy o tom informujú na svojich internetových stránkach.
viac
19.06.2020
Vladičský raj ponúka do 100 kilometrov turistických trás
Prihraničná obec Vladiča v Stropkovskom okrese, ktorá vznikla zlúčením piatich obcí Malá a Veľká Driečna, Nižná a Vyšná Vladiča a Suchá sa vďaka okolitej prírode a pokojnému prostrediu teší stále väčšiemu záujmu turistov.
viac
25.11.2020
Mestá na Zemplíne si pripomenú oslobodenie
Pietne akty kladenia vencov k pamätníkom obetí druhej svetovej vojny sa pri príležitosti 76. výročia oslobodenia spod fašizmu v najbližších dňoch uskutočnia v mestách na hornom Zemplíne. Samosprávy o podujatiach informujú na svojich internetových stránkach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %