Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.09.2022 12:35

Na detskej železničke inštalovali zvonicu s patrónkou železničiarov


Ilustračná snímka.


Na Košickej detskej historickej železnici v stanici Alpinka v nedeľu slávnostne inštalovali novú železničnú zvonicu. Jej súčasťou je 15-kilogramový zvon a viac ako metrová plastika sv. Kataríny Alexandrijskej, patrónky železničiarov, z topoľového dreva.


Podľa riaditeľa Detskej železnice Košice Ľubomíra Lehotského ide o prvú zvonicu svojho druhu na Slovensku. "Identifikuje sa so železničným prostredím, prírodou a hlási sa ku kresťanským koreňom i tradícii ručného zvonenia a funkcie zvonárov na Slovensku, ktoré bolo v roku 2011 prehlásené za nehmotné kultúrne dedičstvo Slovenska," priblížil.

Súčasťou slávnosti bolo aj ekumenické požehnanie zvonice kňazmi rímskokatolíckej, gréckokatolíckej a evanjelickej cirkvi. Podujatie sa konalo v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Zvonica stojí na železných koľajniciach, ktoré sú krížom uložené cez trať. Na nich sú uchytené štyri päťmetrové drevené stĺpy z viac ako storočnej jedle, ktorá vyrástla v košických mestských lesoch.

Občianske združenie informovalo, že zvon sv. Kataríny Alexandrijskej s dolným priemerom 30 centimetrov na jar tohto roku odlial zvonolejár Jakub Vorobeľ v obci Chotča spolu s ďalším zvonom pre pápeža Františka. Sochu patrónky zhotovil rezbár Vladimír Tinák. Nad drevenou plastikou je strecha so solárnym panelom, ktorý napája energiou nočné osvetlenie.

K výstavbe zvonice, odliatí zvonu i vyrezaní plastiky prispeli viacerí podporovatelia. Zvoniť sa bude napríklad pri príchode prvého a pred odchodom posledného vlaku, pri výročiach a slávnostiach železničky, na sviatok sv. Kataríny Alexandrijskej či pri narodeninách mladých železničiarov alebo členov obsluhy železničky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2016
Detská železnica prvýkrát vypraví vlak aj na Silvestra
Mini Silvester s ohňostrojom, zvieratkami a korčuľovaním zažijú návštevníci Košickej detskej historickej železnice.
viac
06.12.2019
Detská železnica s maďarským partnerom zrealizovali projekt za 578-tis. eur
Košická detská historická železnica a úzkorozchodná železnička maďarskom Miškovci Lillafured zrealizovali v uplynulých dvoch rokoch spoločný cezhraničný projekt v hodnote 578-tis. eur.
viac
25.05.2021
Deti oslávia svoj deň vo vlaku a v kaštieli
O tom, či mali deti hračky aj v minulosti, čo robili, keď nebol televízor či počítač a ako sa im žilo kedysi v kaštieli sa môžete dozvedieť na prvom Veľkom vlakovom výlete z Košíc do Betliara a Dobšinej už túto sobotu 29. mája.
viac
10.10.2023
Urbex po košických vlečkách odhalí ďalšie železničné zákutia
Dostať sa vlakom tam, kam sa bežne nejazdí, ponúka mimoriadny vlakový výlet detskej železnice – Urbex po košických vlečkách III. Organizátori pripravili na sobotu 14. októbra bohatú trasu, na ktorej navštívia takmer desiatku rôznych, verejnosti neprístupných koľají – a železničných vlečiek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %