Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
31.01.2024 03:05

MŽP v najbližších dňoch predloží do legislatívneho procesu novelu zákona o EIA


EIA - logo


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR plánuje v najbližších dňoch predložiť do legislatívneho procesu novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). Šéf rezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) o tom informoval po stretnutí s Klubom 500.


Minister podnikateľom predstavil základné kontúry nového zákona. "Považujem to za jeden z najväčších príspevkov pre budúci dynamický rozvoj Slovenska, ktorý ochranu životného prostredia v ničom nezníži, len ju bude uplatňovať podľa európskych prísnych štandardov. Po novelizácii zákona EIA sa investori budú môcť riadiť podľa rovnakých štandardných pravidiel ako vo vyspelých západných štátoch," ozrejmil Taraba.         

Zároveň ubezpečil, že právna úprava bude garantovať prístup verejnosti v tej časti procesu, kde dochádza k posudzovaniu vplyvov na životné prostredie. Podľa nových pravidiel by sa mal celý proces povinného hodnotenia v rámci EIA výrazne skrátiť, a to zo súčasných zhruba 360 dní maximálne na 180 dní.         

Proces posudzovania vplyvov na životné prostredie má za úlohu informovať verejnosť o plánovaných investičných zámeroch. Zároveň poskytuje verejnosti možnosť zapojiť sa. Procesom EIA prechádza investičný zámer alebo jeho navrhovaná zmena, ktoré môžu mať výrazný vplyvy na životné prostredie. Posudzujú sa priame aj nepriame vplyvy investičného zámeru na zdravie obyvateľov, životné prostredie, prírodné zdroje, majetok a kultúrne pamiatky.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2017
Envirorezort predložil návrh na spoločnú ochranu lesov
Minister životného prostredia László Sólymos dnes (25. 9.) na agrorezorte predstavil návrh Národného memoranda o lese.
viac
14.11.2017
Envirorezort posilňuje ochranu vody na Slovensku
Zmenu legislatívy si vyžiadalo uplatňovanie vodného zákona v praxi Slovenskou inšpekciou životného prostredia a okresnými úradmi.
viac
02.05.2020
Envirorezort súhlasí s výrobňou asfaltu v Petrovanoch
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR súhlasí s realizáciou Obaľovne živičných zmesí v Petrovanoch v okrese Prešov. Uviedlo to v záverečnom stanovisku v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Stanovilo však viaceré podmienky, ktoré musí investor splniť.
viac
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %