Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.05.2020 08:00

Envirorezort súhlasí s výrobňou asfaltu v Petrovanoch


Snímka zdroj: (tasr).


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR súhlasí s realizáciou Obaľovne živičných zmesí v Petrovanoch v okrese Prešov. Uviedlo to v záverečnom stanovisku v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Stanovilo však viaceré podmienky, ktoré musí investor splniť.


V januári protestovalo proti výstavbe asi 200 ľudí. Argumentovali tým, že výrobňa asfaltu je podľa nich vysoko hlučná, prašná a mala by devastačný vplyv na životné prostredie a zdravie obyvateľov.

„V rámci procesu EIA ministerstvo vydalo záverečné stanovisko, proti ktorému boli doručené odvolania. Lehoty na podávanie prípadných ďalších odvolaní v súčasnosti ešte naďalej plynú. V každom prípade už teraz môžeme potvrdiť, že prípadom sa bude dôsledne zaoberať rozkladová komisia MŽP. Zverejnené záverečné stanovisko súhlasí s realizáciou Obaľovne živičných zmesí Petrovany len za predpokladu dodržania príslušných platných právnych predpisov a splnenia konkrétnych 35 podmienok a realizácie konkrétnych opatrení,” uviedli z odboru komunikácie MŽP.

Ide napríklad o dodržiavanie vodného zákona, zosúladenie navrhovanej činnosti s platnou územno-plánovacou dokumentáciou dotknutej obce Petrovany, realizovanie opatrenia na zníženie prašnosti z areálových komunikácií a spevnených plôch, navrhnutie a zrealizovanie opatrení, ktoré zabezpečia, aby zápach neunikal mimo areálu zariadenia ani z dopravy. Ďalej počas prevádzky vykonať monitoring merania kvality ovzdušia pri najbližšom obytnom dome a na okraji intravilánu Petrovian či zabezpečiť výsadbu vegetácie.

Spoločnosť Vedos rozhodnutie MŽP víta. Podľa Michala Verešpeja zo spoločnosti po ukončení procesu EIA bude nasledovať územné konanie a následne konanie pre vydanie stavebného povolenia.

„Vzhľadom na aktuálnu situáciu nie je možné odhadnúť dátum spustenia prevádzky,” povedal Verešpej. Na základe danej investície vzniknú podľa jeho slov pracovné miesta nielen v rámci prevádzky, ale rovnako aj vo firmách, ktoré budú odoberať asfaltové zmesi. „Náš predpoklad sa pohybuje približne okolo čísla 45. Celková výška investície sa bude odvíjať od ďalších podmienok a faktorov, a preto momentálne nie je možné uviesť konkrétnu sumu tejto investície,” dodal Verešpej.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2017
Ani február nepriniesol rozhodnutia o postihoch nezodpovedných OZV
„Ministerstvo životného prostredia do dnešného dňa neodobralo licenciu žiadnej OZV,“ informoval Obecné noviny hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák koncom februára.
viac
27.05.2020
PET fľaše by sa mohli zálohovať už v roku 2022
Zavedenie zálohovania jednorazových obalov by sa malo spustiť podľa pôvodného plánu v roku 2022. Zálohovanie sa odložilo na rok 2023 pre pandémiu koronavírusu.
viac
04.08.2022
MŽP pripravuje nový zákon o EIA, má skĺbiť tri legislatívy
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripravuje nový zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). Je pri ňom potrebné skĺbenie troch legislatív na povoľovanie stavieb. Uviedlo to tlačové oddelenie rezortu.
viac
31.01.2024
MŽP v najbližších dňoch predloží do legislatívneho procesu novelu zákona o EIA
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR plánuje v najbližších dňoch predložiť do legislatívneho procesu novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). Šéf rezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) o tom informoval po stretnutí s Klubom 500.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %