Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
23.03.2024 03:05

MŽP: Tepelné čerpadlá by mohli byť oslobodené od poplatkov za využívanie vôd


Ilustračná snímka, zdroj: artenaescola.org.br


Tepelné čerpadlá typu voda-voda by mohli byť oslobodené od odvádzania platieb a poplatkov za využívanie energetického potenciálu povrchových a podzemných vôd. Vyplýva to z novely vodného zákona, ktorú MŽP SR predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.


Cieľom návrhu je podľa rezortu odstránenie legislatívnych bariér pri využívaní systémov tepelných čerpadiel. "Plánom Európskej komisie je zdvojnásobiť mieru zavádzania tepelných čerpadiel v nasledujúcich piatich rokoch. Zároveň vyzvala členské štáty, aby v plnej miere využili opatrenia, ktoré by znížili bariéry pri prechode na čistú energiu, ako je využívanie tepelných čerpadiel," priblížilo MŽP. Zároveň doplnilo, že najvyššiu efektívnosť a najvyššie úspory primárnej energie je možné dosiahnuť práve pri systémoch tepelných čerpadiel voda-voda.         

Rezort pripomenul, že v SR je v súčasnosti zavedená povinnosť odvádzať platby a poplatky za využívanie vôd pri tepelných čerpadlách systému voda-voda, ktoré majú podľa zákona slúžiť ako finančná náhrada za užívanie vôd. Tieto poplatky sú príjmom štátneho Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2017
Petíciu Za živé rieky odovzdali envirorezortu
Legislatívne zmeny, prepracovanie strategických dokumentov týkajúcich sa ochrany vôd či obmedzenie výstavby elektrární na riekach požaduje od envirorezortu, vlády a parlamentu petičná akcia "Za živé rieky a čistú vodu".
viac
15.05.2018
Projekt Zelená domácnostiam pomáha nahradiť uhlie obnoviteľnými zdrojmi energie
Domácnosti, ktoré chcú už nasledujúcu sezónu využívať kotol na biomasu alebo tepelné čerpadlo, môžu o príspevok z národného projektu Zelená domácnostiam najbližšie požiadať v špeciálnom kole 22. mája 2018.
viac
21.06.2019
Medzinárodná konferencia - Ochrana vodných zdrojov 2O19
Voda je jedinečný a nenahraditeľný prírodný zdroj, ktorý vyžaduje našu ochranu aj v súvislosti s náročnými výzvami súvisiacimi s dopadmi zmeny klímy. Táto myšlienka dominovala v prezentáciách a diskusiách počas medzinárodnej konferencie Ochrana vodných zdrojov 2019
viac
31.05.2021
Bezodpadová technológia vrakunskej skládky je zapracovaná v projekte
Zhotoviteľ sanácie toxickej vrakunskej skládky v Bratislave spolupracuje so Slovenskou akadémiou vied (SAV) na využití bezodpadovej technológie čistenia podzemných vôd od roku 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %