Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
09.12.2019 03:05

MŽP plánuje čo najskôr predstaviť návrh na vyhlásenie Pralesov v SR


Ilustračná snímka, zdroj: Slovakia.travel


Návrh na vyhlásenie prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska plánuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR predstaviť čo najskôr. Mal by pokryť všetky vzácne lokality, pralesy, pralesovité zvyšky aj zachovalé prirodzené lesy. TASR to povedal hovorca MŽP Tomáš Ferenčák.


Svetový fond na ochranu prírody (WWF) Slovensko aj občianske združenie (OZ) Prales sa dlhodobo snažia o vyhlásenie prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska, zatiaľ však neúspešne, uvádzajú ochrancovia.       

Od roku 2009 až do roku 2015 prebiehalo mapovanie slovenských pralesov. Podľa Mariána Jasíka z OZ Prales sa na Slovensku zachovalo 10.180 hektárov pralesov a pralesových zvyškov.       

"Pri príprave návrhu je kľúčová rozloha, ktorá bude dostatočná pre zaistenie adekvátnej výmery vzhľadom na vzácnosť lokalít, ktorým chceme týmto zabezpečiť dostatočnú ochranu," uviedol Ferenčák.       

Dohodu na návrh rezervácie sa nedarí dosiahnuť so štátnym podnikom Lesy SR. Vedúci odboru komunikácie Lesov SR Pavel Machava poznamenal, že podnik od začiatku vítal snahu o vyhlásenie rezervácie a od roku 2007 neťažil v daných lokalitách. "Návrh, ktorý bol predložený v roku 2007, však obsahoval značné rozpory v textovej a mapovej časti. Tieto rozpory sa podarilo prekonať až po 12 rokoch," skonštatovali ochrancovia.       

Výsledkom rokovania bol v roku 2007 sľub, že lesníci nebudú v lokalitách nijako zasahovať. "Rokovania o právnej ochrane sa odvtedy výrazne neposunuli," hovorí Jasík.

WWF, OZ Prales aj rezort životného prostredia súhlasia, že zrušenie povinného odvodu pre Lesy SR vo výške päť miliónov eur by malo viesť k ochrane pralesov a zmenám v lesníckom sektore. "Máme za to, že dané podmienky odstraňujú viaceré pravidelne spomínané výhrady štátnych lesov a teda cesta k dohode by nemala byť z ich strany problematická," podotkol Ferenčák.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2017
MŽP: Tender na sanáciu skládky vo Vrakuni vypíšu tento mesiac
Verejné obstarávanie na sanáciu bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni vypíšu do konca tohto mesiaca. V rozhovore to potvrdil minister životného prostredia László Sólymos. Keďže sa nepodarilo zistiť vinníka skládky, zodpovednosť prevzal envirorezort.
viac
23.02.2021
MŽP chce legislatívny proces vyhlásenia Pralesov SR začať v najbližších týždňoch
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR by malo vypracovať návrh nariadenia vlády, ktorým sa vyhlási prírodná rezervácia Pralesy Slovenska. Následne ho predloží do legislatívneho procesu. Ten by sa mal začať v najbližších týždňoch. Uviedol to odbor komunikácie envirorezortu.
viac
02.03.2021
Na Slovensku by mali vzniknúť štyri chránené areály a prírodná rezervácia
Na Slovensku by mali vzniknúť štyri chránené areály - Hradná dolina, Rimava, Temešská skala a Kulháň, aj prírodná rezervácia Záhradská. Vyplýva to z materiálov, ktoré ministerstvo životného prostredia predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
19.05.2021
V SR vzniknú štyri chránené areály, prírodná rezervácia a pamiatka
Na Slovensku vzniknú štyri chránené areály - Hradná dolina, Rimava, Temešská skala a Kulháň, prírodná rezervácia Záhradská a prírodná pamiatka Brezovská dolina. Ich vyhlásenie schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní. Status chránených území nadobudnú 1. júna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %