Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
03.10.2018 02:55

MV neplánuje rozšíriť možnosti voľby zo zahraničia, nevylučuje, že tému otvorí


Ilustračná snímka (mv sr)


Ministerstvo vnútra v súčasnosti nepripravuje a neplánuje novelu volebného zákona, ktorá by umožnila rozšíriť možnosť voľby zo zahraničia. Nevylučuje však, že túto tému otvorí. Uviedol to rezort v reakcii na vyhlásenia iniciatívy Srdcom doma po rokovaní na ministerstve vnútra.


"Do budúcnosti nevylučujeme, že túto tému otvoríme, ale trváme na tom, že si daná problematika vyžaduje celospoločenskú diskusiu," informoval Tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.       

Zástupcovia iniciatívy minulý týždeň rokovali s generálnou riaditeľkou kancelárie ministra vnútra SR Janinou Bíróovou, s ktorou hovorili o potrebe zmeny volebného zákona. Podľa Samuela Zuba z iniciatívy Srdcom doma, Bíróová prisľúbila, že sa touto témou bude zaoberať a návrh jej dáva zmysel.       

Iniciatíva Srdcom doma spustila kampaň za rozšírenie možnosti voliť zo zahraničia začiatkom roka. Jej súčasťou je petícia, ktorú už písomne podporilo 830 ľudí a 2414 sa pripojilo online. V súčasnosti môžu Slováci, ktorí sa v čase volieb nachádzajú v zahraničí, voliť poštou. Táto možnosť sa týka len parlamentných volieb. Voliči o ňu musia vopred požiadať a poštovné platia sami.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2019
Prezidentské voľby 2019
V sobotu 16. marca 2019 sa uskutoční prvé kolo prezidentských volieb. Voliči nájdu na hlasovacom lístku 15 kandidátov, ale budú si môcť vybrať len z 13, keďže dvaja z predvolebného boja odstúpili.
viac
12.03.2019
Dlhšie čakacie doby počas prezidentských volieb v Petržalke
Ministerstvo vnútra SR upozorňuje voličov v Bratislave na možné dlhšie čakacie doby počas prezidentských volieb v Petržalke
viac
06.11.2019
Voľbu poštou zo zahraničia má uľahčiť webová aplikácia OZ Srdcom doma
Webová aplikácia občianskeho združenia (OZ) Srdcom doma má uľahčiť občanom voľbu poštou zo zahraničia alebo požiadanie o hlasovací preukaz na voľbu na území SR mimo trvalého bydliska.
viac
05.08.2020
Pracovná skupina bude analyzovať riziká elektronického hlasovania vo voľbách
Na Ministerstve vnútra (MV) SR sa tvorí pracovná skupina, ktorá má posúdiť a analyzovať bezpečnostné riziká elektronického hlasovania vo voľbách do Národnej rady (NR) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %