Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.04.2019 09:45

Múzeum sprístupnilo štvrtý depozitár, prezentuje archeológiu


Ľubovniansky hrad - múzeum


Ľubovnianske múzeum nedávno sprístupnilo na hrade ďalší depozitár, tentoraz prezentuje zbierkové predmety z archeológie. Riaditeľ múzea Dalibor Mikulík objasnil, že už niekoľko rokov systematicky pracujú na zlepšení podmienok na uchovávanie vzácnych artefaktov.


„Zámerom projektu vybavenia otvoreného depozitára archeológie bolo pokračovať v nastúpenom trende, nakoľko je tento priestor priamo prepojený už s obnoveným depozitárom umeleckej histórie,“ uviedol.       

Po rekonštrukcii za necelých 10.000 eur podľa neho vznikol unikátny priestor, ktorý spája archeologické a umelecké predmety do spoločného otvoreného depozitára. Ide pritom už o štvrtý v poradí, ktorý v kaštieli pod Hradom Ľubovňa sprístupnili verejnosti. „Realizáciou projektu boli splnené tri základné činnosti múzea – ochrana, uloženie a odborné sprístupnenie verejnosti,“ upozornil Mikulík. Dodal, že na obnovu finančne prispel Fond na podporu umenia a Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni.       

„V depozitári archeológie je uložených 4558 zbierkových predmetov a okolo 40.000 archeologických nálezov z hliny, kovu, skla, dreva a iných materiálov,“ doplnila archeologička Ľubovnianskeho múzea Zuzana Kasenčáková s tým, že k najpočetnejším nálezom patria črepy z keramických nádob, kachlice z výhrevných telies s rôznymi motívmi, sklenené a kovové fragmenty, mince a drobné predmety. Časť z tohto hmotného dedičstva môže verejnosť vidieť priamo na vlastné oči. Vystavené nálezy pochádzajú z archeologických výskumov realizovaných na Hrade Ľubovňa, konkrétne v barokovom paláci, vojenských kasárňach, na IV. nádvorí za kaplnkou a v renesančnom paláci. Ďalšie artefakty sú z bádania v meste Stará Ľubovňa a jeho okolí, napr. z Podolínca, Hniezdneho či hradu Plaveč.       

„Doteraz sme sprístupnili verejnosti depozitár ľudového a liturgického odevu, umeleckých predmetov a historickej obuvi. Ukázalo sa to ako veľmi dobrý krok, pretože sme v týchto priestoroch privítali už množstvo ľudí, či už folkloristov, historikov, etnológov i študentov z rôznych odvetví,“ upozornil Mikulík. V rámci Slovenska ide podľa neho o unikát, keďže svoje depozitáre, v ktorých sa ukrývajú najväčšie poklady, múzeá bežne nesprístupňujú. Nie je možné ich totiž vystaviť v expozícii, vzhľadom na to, že ide o obrovské množstvo. „Toto je podľa nás možnosť, ako kultúrne dedičstvo ukázať aj verejnosti. My máme aj ďalšie zaujímavé zbierky, ktoré by sme chceli verejnosti postupne prezentovať, ide napr. o depozitáre kovu, starých maľovaných truhlíc či fotoprístrojov, takže je ešte čo robiť,“ povedal riaditeľ Ľubovnianskeho múzea, ktorého záujem o zbierkové predmety zo strany verejnosti veľmi teší.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2017
V Starej Ľubovni vzniklo školiace stredisko pre mladých včelárov
Slovenský zväz včelárov vytvoril v skanzene Ľubovnianskeho múzea v Starej Ľubovni miesto, kde sa ľudia môžu oboznámiť s včelárstvom ako remeslom. Projekt sa uskutočnil vďaka podpore grantového programu Zelené oázy, na ktorom spolupracuje Nadácia Ekopolis so spoločnosťou Slovnaft.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
09.03.2021
Na Ľubovnianskom hrade zrekonštruujú severovýchodnú hradbu a nádvorie
Odstránenie havarijného stavu a záchrana severovýchodnej hradby i tretieho nádvoria. To je hlavným cieľom blížiacej sa rekonštrukcie na Ľubovnianskom hrade.
viac
07.01.2022
Hrad sa chystá na obnovu i stretnutie potomkov majiteľov
V júni tohto roku chcú na Ľubovnianskom hrade začať so záchranou a rekonštrukciou severovýchodnej hradby a tretieho nádvoria. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík zároveň potvrdil, že na jar sa chystajú skontrolovať všetky obvodové hradby a murivo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %