Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.09.2022 04:45

Môže vytriedený odpad skončiť na skládke? Kam patria tonery z tlačiarne?


Radíme s odpadmi


Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.


Môže vytriedený odpad skončiť na skládke?

Triedený odpad je zakázané skládkovať, musí byť recyklovaný alebo energeticky zhodnotený, pokiaľ však obsahuje veľa nečistôt (viac ako 35 %), už sa za triedený nepovažuje a skončí na skládke odpadu.

Kam patria tonery z tlačiarne?

Vyhodenie prázdneho tonera do koša je pravdepodobne prvý variant, ktorý bežnému človeku napadne. Z mnohých dôvodov je to však najhoršia možnosť a tento prístup nie je priateľský k životnému prostrediu. Tonery je možné  odovzdať na zbernom dvore, alebo počas zberu nebezpečného odpadu v obci vo vyhradenom termíne. Najlepšie však je odovzdať ich u predajcu alebo dodávateľa, kde boli zakúpené. Predajca je povinný ich zlikvidovať v súlade s platnou legislatívou.  Ďalšia možnosť je využiť zberné boxy, ak sa v meste/obci nachádzajú, alebo vyhľadať špecializované firmy, ktoré tento spotrebný materiál vykupujú a ďalej spracovávajú a použijú na opätovnú renováciu.

https://envipak.sk/

komunikacia@envipak.sk

Autor: (ENVI-PAK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2017
V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového
Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.
viac
14.03.2017
Pri testovaní kontajnerov pod zemou postupujú mestá zatiaľ opatrne
Po Liptovskom Mikuláši, Nitre, Trenčíne, Trnave či ďalších mestách to skúšajú s testovaním polopodzemných kontajnerov komunálneho odpadu aj v Košiciach a Piešťanoch.
viac
18.03.2017
Európa nechce skládky odpadu (ani na Slovensku)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov odporučili 14. marca členským štátom EU zmeny v legislatíve, podľa ktorých by mali do roku 2030 zvýšiť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasného priemeru 44 na 70 percent.
viac
03.04.2019
Občania za posledné tri roky zdvojnásobili množstvo vytriedeného odpadu
Obyvatelia mesta Skalica za posledné tri roky zdvojnásobili množstvo vytriedeného odpadu zo 40 na 80 kilogramov na jedného obyvateľa. TASR o tom informoval Roman Vandák z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-pak.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %