Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.05.2021 07:45

Mobilná očkovacia jednotka očkuje po celej bratislavskej župe


Snímka zdroj: (BSK).


V Bratislavskom kraji už viac ako dva týždne naplno funguje mobilná očkovacia jednotka. Výjazdový tím očkuje ľudí v domovoch sociálnych služieb i zariadeniach pre seniorov. Vďaka tomu sa k vakcíne dostanú aj takí obyvatelia kraja, ktorí by sa inak zaočkovať nedali.


„Očkovanie predstavuje návrat ľudí k bežnému životu. Takému, na ktorý sme boli zvyknutí pred pandémiou. Okrem desaťtisícov ľudí, ktorých sme dosiaľ zaočkovali na Národnom futbalovom štadióne, sme sa rozhodli očkovať aj ľudí v domovoch sociálnych služieb či v zariadeniach pre seniorov. Uvedomujem si, že nejde o tisíce zaočkovaných ľudí denne, ale prispievame tým k vakcinácii najrizikovejších skupín. Preto má svoj veľký prínos. Je to zároveň významný krok k získaniu kolektívnej imunity,“ vysvetlil Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Mobilná očkovacia jednotka sa aktuálne zameriava na zariadenia sociálnych služieb, nakoľko ešte stále ostali takí klienti, ktorí z rôznych dôvodov zaočkovaní byť nemohli – či už z dôvodu karantény alebo zdravotných komplikácií. V ďalšej fáze sa chce Bratislavský samosprávny kraj zamerať aj na ďalšie špecializované skupiny obyvateľstva ako sú marginalizované skupiny či napríklad imobilní obyvatelia. BSK uvažuje aj nad očkovaním v obciach. To však závisí od záujmu aj aktuálnej situácie.

„Stretávame sa s pozitívnym vnímaním vakcinácie, nielen v domovoch sociálnych služieb, ale aj u pacientov, ktorých očkujeme v domácom prostredí. Ľudia sú veľmi vďační, že sme za nimi prišli. Ak by to tak nebolo, mnohí z nich by sa nedali zaočkovať vôbec. Pre pacientov pripútaných na lôžku, ťažké zdravotné stavy, či pacientov s domácou oxygenotherapiou, je to jediná možnosť ako sa k vakcíne dostať. Zásadné je, že očkovanie výjazdovou očkovacou jednotkou všetkým mimoriadne zjednodušilo prístup k vakcíne. Som presvedčený, že dostatočnú zaočkovanosť dosiahneme len tak, že pôjdeme s vakcínou za ľuďmi. Preto pomáhame. Denné kapacity našej výjazdovej očkovacej jednotky dokážeme násobne navýšiť a požiadavke vieme prispôsobiť aj viac tímov,“ priblížil osobnú skúsenosť Ernest Caban, generálny riaditeľ Záchrannej zdravotnej služby SR.

Žiadosť o očkovanie mobilnou jednotkou môžete vyplniť tu: https://bratislavskykraj.sk/ziadost-o-ockovanie-mobilnou-jednotkou/

Vo všetkých štrnástich zariadeniach v pôsobnosti BSK už očkovanie prebehlo. Z celkového počtu 1076 prijímateľov sociálnej služby vo veku nad 16 rokov je aktuálne zaočkovaných 850. Očkovaní boli, samozrejme, aj zamestnanci zariadení, z 881 je zaočkovaných viac ako 76 %. Dobrou správou tiež je, že zo 68 neverejných poskytovateľov a tiež zariadení zriadených obcou alebo mestom prebehlo očkovanie v 66-tich.  

 

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2021
Bratislavská župa dnes otvorí ďalšie očkovacie miesto
Po spustení očkovania v Poliklinike Karlova Ves a Národnom futbalovom štadióne bude Bratislavský samosprávny kraj (BSK) očkovať aj v Pezinku. Tretie očkovacie miesto župy vzniklo v Mestskej poliklinike Pezinok na Hollého ulici v ambulancii MUDr. Šimkovej.
viac
10.05.2021
Komárňanská nemocnica zvyšuje kapacity očkovania až na 700 ľudí denne
Nemocnica AGEL Komárno síce eviduje pandemickú situáciu ako stabilnú, počas víkendu však prijala desiatich covid suspektných pacientov. Prioritou nemocnice v boji s pandémiou ostáva očkovanie.
viac
25.05.2021
Pre záujemcov o preočkovanie AstraZenecou zriadi PSK vlastný registračný systém
Prešovský samosprávny kraj uplynulý víkend v troch veľkokapacitných očkovacích centrách (VKOC) v  Prešove, Poprade a Humennom podal 11 344 vakcín proti koronavírusu. Obyvateľov očkoval aj prostredníctvom svojej výjazdovej služby (VOS), ktorá sa dostala k 932 záujemcom v deviatich obciach kraja.
viac
18.08.2021
Očkovanie priamo na sídliskách
Zvolenčania sa môžu nechať zaočkovať jednodávkovou vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %