Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
18.08.2021 10:35

Očkovanie priamo na sídliskách


Ilustračná snímka.


Zvolenčania sa môžu nechať zaočkovať jednodávkovou vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson.


Bez nutnosti registrácie a takmer priamo doma. Takúto možnosť očkovania dostanú už čoskoro obyvatelia dvoch najväčších zvolenských sídlisk Sekier a Západ. Mesto Zvolen a Banskobystrický samosprávny kraj tak vychádzajú v ústrety záujemcom.

Zaočkovanosť v meste Zvolen sa nachádza na hodnote približne 45 %. Teda stále ďaleko od hranice, ktorá by znamenala pokojnejší priebeh tretej vlny koronavírusu. Tá je podľa odborníkov priamo pred dverami. Na sile, podľa ich vyjadrení, naberie s návratom dovolenkárov a prichádzajúcim jesenným počasím. Aj zvolenská nemocnica tak môže čeliť rovnakému náporu pacientov ako to bolo v prvých mesiacoch tohto roka. S preplnenými nemocnicami je možné očakávať nárast obetí na životoch. Samozrejme aj karantény, zákazy vychádzania, opätovné zatváranie obchodných prevádzok. Neutešenému obrazu by mohlo zabrániť práve očkovanie.

„Zvolenčania hovoria o očkovaní s rozpakmi. Mnohí doň vkladali nádej, no odradili ich napríklad dlhodobé problémy s registráciou. Dnes, keď sa spolu rozprávame o tejto téme, len hodia rukou a povedia, že do očkovacích centier už nepôjdu. Záujem o očkovanie síce nestratili, sú však sklamaní doterajším priebehom. A možno práve tu prichádza najdôležitejšia úloha nás ako mesta. Priniesť záujemcom možnosť zaočkovať sa priamo na ich sídlisku,“ uviedla zvolenská primátorka Lenka Balkovičová

Mesto tak podľa jej slov oslovilo Banskobystrický samosprávny kraj s požiadavkou o výjazdový tím. A tá nebola jedinou. „Požiadala som o jednodávkovú vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson, aby sa ľudia nemuseli chodiť očkovať viackrát ako je nevyhnutné. Som vďačná pracovníkom BBSK za rýchlosť a veľkú ústretovosť, s ktorou pristúpili k našim požiadavkám,“ doplnila Balkovičová.

Mesto teda zabezpečí potrebné priestory, kraj zas zdravotníckych a administratívnych pracovníkov. V nedeľu, 22. augusta sa záujemcovia budú môcť nechať zaočkovať v Klube dôchodcov pri pošte na sídlisku Sekier v čase medzi 12.00 a 20.00. O týždeň neskôr v sobotu, 28. augusta zas v občianskom komunitnom centre OKO sídliacom v priestoroch ZŠ Námestie mládeže na sídlisku Západ. Rovnako medzi 12.00 a 20.00.

„S prichádzajúcou treťou vlnou koronavírusu ešte viac vzrastá naša starosť o zdravie i životy Zvolenčanov. A tak robíme všetko, aby sme im dali možnosť ochrániť sa pred možným ťažkým priebehom ochorenia. Prichádzame priamo za nimi a s jednodávkovou vakcínou. Je už len na nich, či túto možnosť využijú,“ dodala zvolenská primátorka.

Počas jedného popoludnia je možné zaočkovať najviac 300 ľudí, v prípade veľkého záujmu je mesto pripravené požiadať Banskobystrický kraj o spoluprácu aj v ďalších termínoch. Dôležitosť podobného kroku vzrastá s úvahami o uzatvorení zvolenského veľkokapacitného centra. K takémuto kroku by mohlo dôjsť už koncom augusta.

Autor: (Branislav MIKŠÍK, MsÚ Zvolen)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2021
Bratislavská župa dnes otvorí ďalšie očkovacie miesto
Po spustení očkovania v Poliklinike Karlova Ves a Národnom futbalovom štadióne bude Bratislavský samosprávny kraj (BSK) očkovať aj v Pezinku. Tretie očkovacie miesto župy vzniklo v Mestskej poliklinike Pezinok na Hollého ulici v ambulancii MUDr. Šimkovej.
viac
22.06.2021
PSK vyočkoval už takmer 146-tisíc vakcín proti koronavírusu
Prešovský kraj vo svojich očkovacích centrách a prostredníctvom výjazdovej očkovacej služby vyočkoval už takmer 146-tisíc vakcín proti koronavírusu. Počas posledného víkendu sa podala prvá alebo druhá dávka proticovidovej vakcíny viac ako 11 800 ľuďom.
viac
04.08.2021
Veľkokapacitné očkovacie centrá zatiaľ kraj neplánuje zatvoriť
Košický samosprávny kraj (KSK) nateraz neplánuje zatvárať veľkokapacitné očkovacie centrá, ktoré tak naďalej ostávajú v prevádzke. Potvrdila to hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.
viac
05.08.2021
ŽSK utlmí činnosť veľkokapacitného očkovacieho centra
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) utlmí od pondelka (9. 8.) činnosť veľkokapacitného očkovacieho centra (VKOC) na Rosinskej ceste v Žiline. Podľa hovorkyne ŽSK Lucie Lašovej bude ďalej fungovať druhé očkovacie centrum ŽSK – Epidemiologická ambulancia na Sasinkovej ulici v Žiline.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %