Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.06.2019 04:20

Mladé hlasy spievajú - klasika na scéne


Ilustračný výrez plagátu


V pondelok 1. júla 2019 sa o 18.00 hod. v Turčianskej galérii v Martine uskutoční otvárací koncert štvrtého ročníka projektu Klasika na scéne.


Koncert bude venovaný turčianskej rodáčke, dlhoročnej členke Opery Slovenského národného divadla v Bratislave, mezzosopranistke, čestnej občianke mesta Vrútky, Ľube Baricovej. Počas koncertu vystúpia študenti Ľuby Baricovej, mezzosopranista Denisa Hamarová, sólistka Slovenského národného divadla v Bratislave, mezzosopranistka Veronika Hajnová, sólistka Národného divadla v Prahe a Národného divadla v Brne, tenorista Róbert Remeselník za klavírneho sprievodu Róberta Pechanca. Umelecké slovo prednesie člen Slovenského komorného divadla v Martine, Viliam Hriadel. Poslucháči koncertu si budú môcť vypočuť diela z opernej tvorby G. Rossiniho, G. Donizettiho, G. Verdiho, G. Bizeta, J. Offenbacha, G. Pucciniho, P. I. Čajkovského a iných.

Ľuba Baricová patrí medzi prvých absolventov Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Už počas štúdia vystupovala na scéne Opery Slovenského národného divadla v Bratislave, kde viac ako tri desaťročia patrila k popredným mezzosopranistkám. Ako sólistka sa predstavila na mnohých operných scénach: v Národnom divadle v Prahe, v Komickej opere v Berlíne, v opere v Linzi a spolupracovala s telesami ako Slovenská filharmónia v Bratislave, Česká filharmónia v Prahe, Brnenský symfonický orchester, Viedenská filharmónia, Berlínsky symfonický a rozhlasový orchester a i. Je držiteľkou mnohých ocenení ako Zaslúžilá umelkyňa, Cena za celoživotnú umeleckú tvorbu, Cena zväzu slovenských skladateľov a od roku 1993 patrí medzi Čestných občanov mesta Vrútky. „Stručne a jasne. Ľuba Baricová má na mape slovenského operného umenia, aj z hľadiska historického kontextu svoje významné miesto. Jej zástoj v kultúre je hodný úcty a obdivu.“ (Pavel Unger)

Hlavným organizátorom projektu Klasika na scéne je Štúdio Pivnica a spoluorganizátorom je Združenie turčianskych muzikantov. Projekt je realizovaný s finančným prispením mesta Martin, v spolupráci s Turčianskou galériou v Martine a Vinotékou Sommelier Martin.

Srdečne vás pozývame a budeme radi, ak podujatie podporíte osobnou účasťou i vy!

Autor: Vladimír Šlepec, autor a dramaturg projektu


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2016
Vianočný koncert v Záturčí
Dňa 27. decembra 2016 o 18:00 h sa v Evanjelickom kostole Dobrého pastiera Ježiša Krista v Záturčí uskutoční už po tretí raz charitatívny koncert klasickej komornej hudby. Finančný výťažok z koncertu bude venovaný sociálnemu zariadeniu pre seniorov Benetrix, n.o..
viac
30.05.2017
Koncertom O zlatú guľôčku vyvrcholí regionálna prehliadka detských spevákov
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja organizuje 4. júna 2017 o 14. hodine v CVČ Kamarát v Martine koncert O zlatú guľôčku. Spoluorganizátorom podujatia je Centrum voľného času Kamarát v Martine.
viac
12.08.2018
Klasika na scéne III. - Večer komornej hudby
Dňa 23. augusta 2018o 18.00 hod. sa v Turčianskej galérii v Martine uskutoční ďalšie z cyklu hudobno-poetických stretnutí v rámci projektu Klasika na scéne III. s názvom Večer komornej hudby.
viac
09.12.2019
Mladí interpreti mladým
Vo štvrtok 28. novembra 2019 sa v Turčianskej galérii v Martine uskutočnil záverečný z rady hudobno-poetických večerov projektu Klasika na scéne s názvom Mladí interpreti mladým.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %