Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.12.2019 12:50

Mladí interpreti mladým


Ilustračná snímka z projektu Klasika na scéne s názvom Mladí interpreti mladým.


Vo štvrtok 28. novembra 2019 sa v Turčianskej galérii v Martine uskutočnil záverečný z rady hudobno-poetických večerov projektu Klasika na scéne s názvom Mladí interpreti mladým.


Venovaný bol významnej rodáčke z Martina, mezzosopranistke a libretistke Jele Krčméry-Vrteľovej, ktorej boli udelené Ocenenie Žilinského samosprávneho kraja za celoživotný prínos v kultúre a opernom umení a Pamätný list udelený spolkom Živena. Tie prevzala dcéra Jely Krčméry-Vrteľovej Helena Čertíková, ktorá odovzdala v mene svojej mamy srdečný pozdrav rodnému mestu a priblížila jej osobnosť.

Svojim výkonom obohatila vzácnu atmosféru večera sólistka Opery Moravského divadla Olomouc, sopranistka Radoslava Müller, ktorá za klavírneho sprievodu Venduly Novákovej odspievala áriu Pucciniho Laurety ,,O mio babbino caro,, Verdiho áriu Elvíry ,,Surta e la Notte... Ernani, Ernani, Involami,, Janáčkovu Jenůfu ,,Zdravas královno,, a mnohé iné. Spolu s violončelistkou Kristýnou Dvořákovou odznela i komorná hudba, Sonáta e moll op. 14Antónia Vivaldiho, či ,,Salut d´Amour,, Edwarda Elgara pre violončelo a klavír. Pútavým bolo aj umelecké slovo v podaní členky činohry Slovenského komorného divadla Martin Zuzany Rohoňovej, ktorá predniesla monológ Kostelníčkyz divadelnej hry Jenůfa, Verše po pražskej ceste Štefana Krčméryho a báseň Canti Mily Haugovej.

Hlavným organizátorom projektu je Štúdio Pivnica a spoluorganizátorom je Združenie turčianskych muzikantov. Projekt bol realizovaný s finančným prispením mesta Martin, v spolupráci s Turčianskou galériou v Martine a Vinotékou Sommelier Martin.

 

 

Autor: Vladimír Šlepec, autor a dramaturg projektu


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2016
V mestskej časti Vrakuňa pribudnú nové cyklotrasy
V bratislavskej Vrakuni vzniknú nové cyklotrasy. Mestské zastupiteľstvo schválilo 38 750 eur z rozpočtu hlavného mesta na realizáciu cyklistických projektov v tejto mestskej časti.
viac
09.06.2016
Pozvánka na Tréning koordinátorov komunít priateľských deťom a mladým ľuďom
Nadácia pre deti Slovenska na základe zisťovania potrieb detí a mladých ľudí naštartovala program Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom.
viac
09.11.2016
Mosty kultúry
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo tohto roku pre žiakov stredných škôl projekt pod názvom Mosty kultúry.
viac
26.06.2019
Mladé hlasy spievajú - klasika na scéne
V pondelok 1. júla 2019 sa o 18.00 hod. v Turčianskej galérii v Martine uskutoční otvárací koncert štvrtého ročníka projektu Klasika na scéne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %