Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.04.2019 05:10

Za 3 mesiace 27 podujatí a 196 návštev v KONEKTe pre mladých


Ilustračná snímka (konekt)


Projekt Záruky pre mladých vo zvolenskom regióne sa blíži do svojej záverečnej časti. Zvolen je prvé a jediné mesto na Slovensku, ktoré skutočne naplnilo európsky projekt Záruk.


Dva roky práce zhruba šesťdesiatich ľudí priniesli svoje ovocie. „Výsledkom je sieťovanie, nastavenie spoluprác medzi organizáciami a ľuďmi a otestovanie opatrení na podporu zamestnanosti mladých,“ hovorí Ela Klementová z Epic-u, n. o., ktorá je koordinátorkou projektu. Projekt priniesol školenia kariérnych poradcov, poradenstvo pre zdravotne postihnutých, konferenciu o tom, ako prilákať viac študentov na odborné školy a  nové centrum pre mladých. „KONEKT – poradenské centrum pre mladých funguje len od februára, ale už sme tu mali 196 návštev na 27 podujatiach,“ približuje Klementová a dodáva: „Vďaka mestu Zvolen tak vznikol priestor, kam môžu mladí ľudia chodiť, kde sa môžu prísť poradiť alebo len stráviť voľný čas.“ Za uplynulé obdobie navštívili KONEKT ľudia, ktorí hľadali najmä informácie o školách, práci, brigáde či Erasme, prípadne mali problém a nevedeli, ako ho riešiť. Okrem toho sa mladí ľudia zúčastňovali množstva podujatí. „Obľúbené sú kvízy či cestovateľské večery,“ hovorí koordinátorka.

Tento priestor teda má zmysel a koordinátori by ho chceli zachovať aj po skončení projektu v auguste, aktuálne hľadajú spôsob, ako. „Spolupracujeme s úradom práce, podnikmi, centrom prevencie, organizáciami i jednotlivcami. Spoločne sme tak našli riešenia pre mnohé problémy mladých ľudí,“ hovorí Klementová. Už teraz sa do KONEKTu chodia inšpirovať ľudia z iných miest. „Boli tu záujemcovia z Trnavy, Rimavskej Soboty, ktorí by chceli niečo podobné otvoriť vo svojom meste. Teší nás to,“ hovorí ďalšia koordinátorka KONEKTu, vysokoškoláčka Ali Trnková. „Čo nás ešte teší je fakt, že napr. na vzniku vizuálnej identity KONEKTu sa podieľali mladí ľudia – vytvorili logo, webstránku, sociálne siete, video. Tvoria aj program podujatí, ktoré tu máme,“ uzatvára Ali.

Viac informácií o KONEKTE nájdu záujemcovia na www.konektzv.sk alebo na Facebooku KONEKT – poradenské centrum pre mladých.

Autor: (konektzv)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Lesníci zo Slovenska a Ukrajiny sa budú venovať zážitkovému sprevádzaniu
Na vzdelávacom programe Lesný sprievodca sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách zúčastní oddnes do piatka 7. októbra 20 lesníkov zo Slovenska a Ukrajiny.
viac
31.01.2019
Mladí sa často nemajú s kým poradiť – zmeniť by to mohol KONEKT
Na konci januára otvorilo brány nové centrum pre mladých vo Zvolene. Mladí ľudia do 29 rokov tu nájdu informácie ohľadom vzdelávania, pracovného uplatnenia, dobrovoľníctva či štúdia v zahraničí, ale zájsť sem môžu, aj keď ich zaujíma kultúrne dianie či jednoducho potrebujú poradiť.
viac
06.07.2019
Trojročný projekt Záruk pre mladých pokračuje v KONEKT-e
„Zvolen sa môže stať lídrom v oblasti práce s mladými a teraz ukázal, že sa to dá,“ vyjadril sa austrálsky expert Keith Martin z organizácie Epic na záverečnej konferencii k projektu Záruk pre mladých. Projekt, na ktorom sa mesto Zvolen podieľalo tri roky speje k záveru, ale jeho výsledky pretrvajú.
viac
11.04.2022
Nitra dotáciami podporí vzdelávanie mladých ľudí
Nitrianska radnica zverejnila výzvu, v rámci ktorej môžu organizácie v meste získať dotácie na formálne i neformálne vzdelávanie mládeže. Ako informoval magistrát, žiadosti je nutné poslať do 30. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %