Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
31.01.2019 10:55

Mladí sa často nemajú s kým poradiť – zmeniť by to mohol KONEKT


Snímka zdroj: (zn).


Na konci januára otvorilo brány nové centrum pre mladých vo Zvolene. Mladí ľudia do 29 rokov tu nájdu informácie ohľadom vzdelávania, pracovného uplatnenia, dobrovoľníctva či štúdia v zahraničí, ale zájsť sem môžu, aj keď ich zaujíma kultúrne dianie či jednoducho potrebujú poradiť.


KONEKT – poradenské centrum pre mladých ľudí vzniklo vďaka spolupráci mesta, neziskovej organizácie Epic a ďalších zhruba tridsiatich ľudí zo štátneho, súkromného aj neziskového sektora. „Máme za sebou dva roky práce a stretávania sa. Výsledkom tejto spolupráce je KONEKT, neformálne miesto, kde sa mladí ľudia môžu cítiť bezpečne a kde nájdu odpoveď na svoju otázku, prípadne aspoň radu, kam zájsť, aby mohli svoj problém vyriešiť,“ hovorí Ela Klementová z organizácie Epic, ktorá zastrešuje projekt Záruk. Ďalej vysvetľuje: „Mladí ľudia nám pri viacerých zisťovaniach hovorili, že im chýba možnosť sa s niekým poradiť a porozprávať sa napr. o výbere školy či povolania.“

KONEKT vznikol najmä vďaka podpore samosprávy. „Mesto nám umožnilo fungovať tým, že nám zabezpečilo priestor v dome služieb,“ dodáva. V KONEKT-e budú pracovať dvaja mladí koordinátori. Zároveň sa tu budú mladí ľudia stretávať na podujatiach či pri konzultáciách s odborníkmi z úradu práce, Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, OZ Slatinka, Iuventy, Nadácie pre deti Slovenska, kariérnymi poradcami a ďalšími. „Je to priestor otvorený pre všetkých, budeme organizovať napr. aktivity pre  zdravotne znevýhodnených v spolupráci s občianskym združením HANS,“ hovorí Ela Klementová. „Zároveň je možnosť v tomto priestore zorganizovať vlastnú aktivitu, samozrejme, ak je zameraná na vzdelávanie a mladých ľudí,“ hovorí Ela a dopĺňa: „V takom prípade sa záujemcovia môžu obrátiť buď na koordinátorov Alenku Trnkovú a Maťa Tóčika.“

Priestor spoločne vytvorili mesto, partneri a sponzori: „Množstvo vecí, ktoré tu nájdete, priniesli naši partneri alebo firmy. Zariadenie sme nekupovali. Napríklad tu uvidíte nábytok vytvorený z odpadu. Jedinečné kusy vytvorili študenti SOŠ drevárskej vo Zvolene,“ hovorí s úsmevom Ela Klementová, ktorá dodáva, že ak chce niekto pomôcť, stačí sa ozvať.

KONEKT je pilotný projekt, ktorý by mal skúšobne fungovať do augusta. Vznikol podľa vzoru fínskych centier pre mladých Ohjaamo. Fínske mesto Turku je od začiatku projektu partnerom Zvolena.

„Túto spoluprácu si cením,“ hovorí primátorka Lenka Balkovičová a dodáva: „Oceňujem, že KONEKT spoločne vytvorili riaditelia a učitelia škôl, zástupcovia podnikateľského sektora, zamestnanci štátnych inštitúcií a samotní mladí ľudia. Práve mladí ľudia musia dať odpoveď na otázku, čo konkrétne potrebujú a ako im napríklad mesto môže pomôcť.“

Z rozhovorov s mladými ľuďmi, ktoré prebiehali v decembri v rámci prieskumu potrieb, vyplynulo, že dostupných informácií je množstvo, ale nie vždy je možné ich nájsť a zorientovať sa v nich. „Napríklad informácie o zamestnávateľoch vo Zvolene – KONEKT by mohol informovať o tom, aké firmy vo Zvolene sú, čo robia, akých zamestnancov hľadajú, to by bola veľká pomoc,“ povedala 27-ročná dievčina na prieskumnom stretnutí v decembri. Práve potrebami mladých ľudí by sa chcel KONEKT riadiť a ponúkať im služby šité na mieru.

Autor: (zn)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2018
Nórska veľvyslankyňa ocenila zelené opatrenia Zvolena
Zvolen navštívila v utorok 14. 8. doobeda nórska veľvyslankyňa na Slovensku Inga Magistad, ktorá si prezrela výsledky zeleného projektu Biotechnické inovácie pri využití dažďovej vody v meste Zvolen.
viac
27.04.2019
Za 3 mesiace 27 podujatí a 196 návštev v KONEKTe pre mladých
Projekt Záruky pre mladých vo zvolenskom regióne sa blíži do svojej záverečnej časti. Zvolen je prvé a jediné mesto na Slovensku, ktoré skutočne naplnilo európsky projekt Záruk.
viac
06.07.2019
Trojročný projekt Záruk pre mladých pokračuje v KONEKT-e
„Zvolen sa môže stať lídrom v oblasti práce s mladými a teraz ukázal, že sa to dá,“ vyjadril sa austrálsky expert Keith Martin z organizácie Epic na záverečnej konferencii k projektu Záruk pre mladých. Projekt, na ktorom sa mesto Zvolen podieľalo tri roky speje k záveru, ale jeho výsledky pretrvajú.
viac
25.06.2020
Nový investor sľubuje v R. Sobote okrem pivovaru i elektráreň a stovky bytov
Závod na výrobu piva so sladovňou a spracovaním ovocia, dopravno-logistickým centrom a paroplynovou elektrárňou, ale aj 250 až 300 bytov s občianskou vybavenosťou, to všetko sľubuje vybudovať do roku 2024 v Rimavskej Sobote spoločnosť Architecture design and studio z Veľkého Šariša.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %