Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.08.2021 08:45

Mláďa myšiaka hôrneho odchovali vo svojom hniezde orly kráľovské


Orol kráľovský (Aquila heliaca).


Mimoriadne nezvyčajnú situáciu v jednom z hniezd orlov kráľovských zaznamenali členovia Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie. Pri kontrolách hniezd orlov z dôvodu krúžkovania mláďat zistili, že orly kráľovské odchovávali vo svojom hniezde mláďa myšiaka hôrneho.


„Takúto situáciu sme v hniezde orlov za viac ako 40 rokov, čo sa venujeme ich monitoringu, nezažili. Dokonca ani z územia Slovenska nepoznáme žiaden podobný prípad,“ zhodli sa Stanislav Harvančík, Ladislav Šnírer a Viliam Šumichrast zo Správy CHKO Ponitrie.

Z okolitých krajín je známe odchovanie mláďat myšiaka orlami kráľovskými len jedenkrát z Maďarska. V roku 2014 našli v hniezde orlov kráľovských s dvomi mladými orlami vo veku päť - šesť týždňov aj dve živé mláďatá myšiaka vo veku tri - štyri týždne. Odborníci predpokladali, že orly priniesli živé mláďatá myšiakov, vybraté z hniezda, do svojho hniezda ako korisť. „Keď ich priniesli do hniezda, začali pýtať potravu, a tak ich začali popri svojich mláďatách kŕmiť. Vtáky totiž nedokážu rozlišovať mláďatá vo svojom hniezde, takže v ňom kŕmia všetko, čo od nich pýta potravu. Preto aj mladú kukučku kŕmia v hniezde rôzne druhy spevavcov,“ skonštatovali ochranári.

Z územia Slovenska sú známe prípady z minulosti, keď myšiaka odchovali orly skalné a krikľavé. V Maďarsku okrem prípadu orla kráľovského to boli štyrikrát orliaky morské, ktoré priniesli do svojho hniezda živé mladé myšiaky ako korisť. V prípade CHKO Ponitrie sa však pravdepodobne stalo niečo odlišné.

„Orly si postavili nové hniezdo už v priebehu januára, zdržiavali sa v okolí. Vajíčka znášajú najskôr koncom marca, ale častejšie až v prvej polovici apríla. Vtedy začínajú znášať aj myšiaky, ktoré sa snažili privlastniť si hniezdo orlov a zniesli do neho svoje vajce. Orly ich vyhnali, zniesli k myšiakovmu vajcu minimálne jedno svoje a zahrievali zmiešanú znášku. Keďže inkubačná doba u myšiaka je v priemere o desať dní kratšia ako u orlov, mladý myšiak sa vyliahol ako prvý a svoje mláďa už orly nevysedeli. Zahynulo vo vajci, čo sme zistili následným rozborom orlieho vajíčka po úspešnom vyletení myšiaka z hniezda,“ opísali členovia Správy CHKO Ponitrie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.01.2021
Na budovanie ďalších úsekov cyklotrás chce župa využiť eurofondy
Výstavbu dvoch nových samostatných úsekov cyklotrás má župa v pláne financovať vďaka nenávratným finančným príspevkom (NFP), o ktoré sa bude uchádzať v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
12.07.2021
Výstavba cyklotrasy do Dražoviec by sa mohla začať o niekoľko týždňov
Niekoľko rokov pripravovaná výstavba cyklotrasy, ktorá spojí centrum Nitry s mestskou časťou Dražovce, by sa mohla začať už v priebehu tohto leta. Mesto už pred časom získalo na stavbu dotáciu z Európskej únie v hodnote viac ako 240 000 eur.
viac
02.08.2021
Ako možno pomôcť strádajúcim ľuďom na ulici?
V centre mesta Prešov, v okolí nákupných centier, aj na frekventovaných miestach ľudia často vídajú ľudí, ktoré sú v nepriaznivej sociálnej situácii a žiadajú o pomoc alebo najčastejšie, o finančné prostriedky. Mesto Prešov žobranie zakázať nemôže, no ponúka alternatívu.
viac
29.03.2022
NSK udelí za rok 2021 ocenenie štyrom osobnostiam
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) udelí za rok 2021 ocenenia štyrom osobnostiam. Nominácie na svojom pondelkovom rokovaní schválili aj krajskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %