Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.12.2020 08:20

Kvalitu ovzdušia v meste bude merať sieť envirostaníc


Nitriansky hrad. Snímka zdroj: (tasr).


Kvalitu ovzdušia na území Nitry bude merať sieť malých envirostaníc, ktoré budú osádzané na stĺpy verejného osvetlenia v rámci projektu Inteligentné mesto.


Nitra sa tak stane prvým slovenským mestom, ktoré bude vybavené takýmito zariadeniami. V spolupráci so Slovenským hydrometeorologickým ústavom (SHMÚ) ich vyvíjali súkromné firmy.

Na Slovensku sleduje úroveň znečistenia ovzdušia Národná monitorovacia sieť kvality ovzdušia (NMSKO), ktorú spravuje SHMÚ. Je tvorená 40 veľkými stanicami, z ktorých dve sa nachádzajú aj v Nitrianskom kraji. „Pre efektívnejšie monitorovanie konkrétnych lokalít je potrebné NMSKO plošne rozšíriť. Aj preto sa vedenie Nitry rozhodlo doplniť túto sieť menšími a lacnejšími envirostanicami. Zariadenia sa vyvíjali vyše roka a následne sa testovali v úzkej spolupráci so SHMÚ. Ide o malé zariadenia, ktoré aj s batériou vážia približne šesť kilogramov,“ informovala softvérová spoločnosť Softec.      

Ako doplnil jej zástupca Peter Polakovič, montáž každej stanice sa dá na stĺp verejného osvetlenia realizovať v priebehu polhodiny. „Výhodou riešenia je, že v prípade potreby je možné stanice pomerne rýchlo presúvať medzi rôznymi lokalitami, či rozšíriť ich počet na ďalšie miesta podľa aktuálnej potreby mesta,“ doplnil.      

Každá stanica meria koncentrácie látok znečisťujúcich ovzdušie, hodnoty CO2, prašnosť, teplotu, vlhkosť a tlak vzduchu a tiež úroveň hluku. Z údajov je možné odčítať okamžité hodnoty znečistenia i dlhodobé trendy. Lokality pre osadenie envirostaníc boli vyberané tak, aby bolo pokryté čo najväčšie územie a zároveň boli monitorované aj viaceré špecifické miesta. Umiestnené sú v centre mesta, v mestskej časti Zobor, na Klokočine, Chrenovej, v Horných Krškanoch i Dražoviciach. Údaje z nich budú využívané pre urbanistické plánovanie, zisťovanie dosahov dopravy, identifikáciu zdrojov znečistenia či zavádzanie nízkoemisných zón.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2016
Projekt Smart City zmodernizuje mesto a jeho služby
Z Nitry by sa v budúcnosti malo stať inteligentné a moderné mesto. Vďaka projektu Smart City sa má zmeniť na sídlo, ktoré produkuje minimum emisií, šetrí zdroje, je energeticky efektívne a je schopné poskytnúť svojim obyvateľom vysokú kvalitu života.
viac
03.06.2020
BBSK chce zlepšiť kvalitu ovzdušia, ľudí bude učiť aj to, ako správne kúriť
Na Štefánikovom nábreží v Banskej Bystrici zaznamenali meteorológovia počas januára 2020 prekročené limity priemernej koncentrácie emisií tuhých častíc PM 10 celkovo 15-krát. V meste Jelšava k takémuto prekročeniu hodnôt prišlo počas januára celkovo 18-krát.
viac
10.11.2020
Informácie o aktuálnom stave ovzdušia ponúkne nová webová aplikácia
Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia a Slovenským hydrometeorologickým ústavom predstavuje webovú aplikáciu dnesdycham.sk s cieľom zvyšovať povedomie verejnosti v oblasti kvality ovzdušia na Slovensku.
viac
12.11.2021
Kvalitu ovzdušia v Jelšave budú monitorovať dve nové mobilné stanice
Smogovú situáciu v Jelšave bude po novom vyhodnocovať dvojica mobilných monitorovacích staníc kvality ovzdušia Slovenského hydrometeorologického úradu (SHMÚ). Povedal to primátor mesta Milan Kolesár s tým, že situáciu budú monitorovať spoločne s už existujúcou stacionárnou stanicou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %