Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
12.07.2024 08:05

MK SR: Medzi strategické ciele zaradilo aj rozvoj miestnej a regionálnej kultúry


Ilustračná snímka, zdroj: Matica slovenská


Rozvoj miestnej a regionálnej kultúry, zabezpečenie nezávislej a objektívnej žurnalistiky verejnoprávnych médií či skvalitnenie služieb poskytovaných múzeami, galériami a knižnicami.


To sú krátkodobé strategické ciele vychádzajúce z programového vyhlásenia vlády v oblasti kultúrnej politiky, ktoré má na starosti Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Krátkodobé, strednodobé a dlhodobé ciele vychádzajú z programu vlády na štvorročné volebné obdobie. Zahrnuté sú v návrhu stanovenia strategických priorít z cieľov a zámerov uvedených v programovom vyhlásení vlády na roky 2023 až 2027. Materiál schválila vláda v stredu (10. 7.).         

Medzi strednodobé ciele patrí rozvoj a ochrana štátneho jazyka a menšinových jazykov, diverzifikácia zdrojov financovania kultúry a systematické znižovanie investičného dlhu voči štátnym umeleckým inštitúciám. Za dlhodobé ciele považuje MK SR obmedzenie dehonestujúcich tvrdení vo verejnom priestore, rozvoj kultúrneho turizmu a zvýšenie národného povedomia a vlastenectva.         

V oblasti kultúrnej politiky sa vláda zaviazala zasadiť sa o vytvorenie verejného dotačného systému pre regionálne kultúrne a spoločenské organizácie v úzkej spolupráci so samosprávami. MK to zaradilo medzi krátkodobé priority. Takisto medzi ne zaradila prijatie nových štandardov v oblasti múzeí, galérií a knižníc s dôrazom na podporu kultúry a rozvoja cestovného ruchu.         

"Vláda má záujem ochraňovať a rozvíjať kvalitatívnu úroveň slovenského jazyka vrátane podpory vedeckých jazykovedných inštitúcií s cieľom zachovania pestrosti a originálnych slov spisovného jazyka v spoločnosti a v oficiálnej komunikácii verejných inštitúcií. Každý občan SR má právo na výučbu a ovládanie spisovného jazyka. Zároveň vláda bude podporovať výučbu slovenského jazyka pre cudzincov žijúcich na Slovensku," píše sa v strednodobých prioritách v oblasti kultúrnej politiky.

Vláda chce tiež hľadať nové zdroje financovania kultúry mimo verejných zdrojov prostredníctvom zvýšenia solidarity a ekonomickej angažovanosti súkromného sektora. Navrhne opatrenia na zvýšenie príspevkov súkromných spoločností, najmä subjektov pôsobiacich v kreatívnom priemysle, do podpory tvorby domácej kultúrnej produkcie.         

Medzi dlhodobé priority zaradila napríklad snahu o efektívnu a účinnú ochranu práv a dôstojnosti človeka pred klamlivými a dehonestujúcimi tvrdeniami vo verejnom priestore. "Budeme dbať na dodržiavanie princípov objektivity a na uplatňovanie princípu prezumpcie neviny v skutkových tvrdeniach vo verejnom priestore," dodala vláda v programovom vyhlásení.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.01.2017
ŽSK podporí kultúru a šport takmer 249 000 eurami
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustil na začiatku tohto kalendárneho roka nový systém poskytovania dotácií. Záujemcovia sa môžu o financie uchádzať v dvoch programoch, prostredníctvom ktorých ŽSK prerozdelí takmer 249 000 eur.
viac
21.08.2017
Fond na podporu kultúry národnostných menšín uverejnil prvú výzvu
Fond na podporu kultúry národnostných menšín, ktorého vznik schválila Národná rada SR v máji tohto roku, uverejnil prvú výzvu na registráciu organizácií národnostných menšín.
viac
22.02.2019
Obec Dolné Saliby získala dotácie na vzájomnú prezentáciu miestnej kultúry
Obec Dolné Saliby (okres Galanta) ako hlavný žiadateľ získala dotácie z programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika na vzájomnú prezentáciu miestnej kultúry v družobných obciach Dolné Saliby a Řícmanice.
viac
03.11.2020
Galéria mesta Bratislavy založila galerijnú radu
S cieľom skvalitňovania činnosti a v záujme tvorby vzťahu s novými publikami Galéria mesta Bratislavy (GMB) založila galerijnú radu. Rada GMB je externý poradný orgán štatutára galérie najmä v oblasti koncepcie jej rozvoja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %