Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.08.2021 08:00

Mimoriadne znečistenie vôd možno nahlásiť nonstop


Ilustračná snímka.


Mimoriadne zhoršenie kvality vôd môžu ľudia nahlásiť na Slovenskú inšpekciu životného prostredia (SIŽP), ktorá má zriadenú 24-hodinovú pohotovostnú službu. SIŽP koordinuje všetky práce súvisiace s nápravnými opatreniami.


„Len okamžitý zásah, ktorý zabráni ďalšiemu šíreniu škodlivých látok, môže v takomto prípade zmierniť negatívne následky takejto udalosti na životnom prostredí,” povedala hovorkyňa inšpekcie Tamara Lesná.

Čísla sú zverejnené na webovej stránke www.sizp.sk podľa prislúchajúcej územnej pôsobnosti. Svedkovia udalosti môžu zatelefonovať aj na linku 112 Integrovaného záchranného systému, na linku 150 Hasičského a záchranného zboru, na linku 158 Policajného zboru a počas pracovných dní od 8.00 do 18.00 h aj na Zelenú linku envirorezortu, ktorá má bezplatné telefónne číslo 0800 144 440.

Mimoriadne zhoršenie kvality vôd je náhle, nepredvídané a závažné zhoršenie, alebo ohrozenie kvality vôd, spôsobené nedovoleným vypúšťaním odpadových vôd, respektíve únikom znečisťujúcich látok do vodného toku alebo do pôdy, čo následne kontaminuje spodné či povrchové vody, vysvetlila Lesná. Prejavuje sa zafarbením či zápachom vody, výskytom ropných látok, tukového povlaku alebo peny na vodnej hladine, úhynom rýb a iných vodných živočíchov a výskytom znečisťujúcich látok v prostredí súvisiacom s povrchovou vodou alebo podzemnou vodou.

SIŽP ročne dostane desiatky podnetov na mimoriadne zhoršenie kvality vôd. Aktuálne rieši prípad znečistenia rieky Hron, ktoré spôsobilo úhyn niekoľko ton rýb.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2020
BVS momentálne neeviduje priame ohrozenie žiadneho vodného zdroja
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) aktuálne neeviduje priame ohrozenie žiadneho vodného zdroja.Uviedli to bratislavské vodárne s tým, že sa to však časom môže zmeniť, ak budú ľudia nezodpovedne konať vo vzťahu k prírode a do pôdy sa dostane priveľa znečistenia.
viac
29.03.2021
SIŽP prijala program prevencie pred znečistením tokov z obecných ČOV
Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) prijala program preventívnych opatrení, ktorými sa má zabrániť častým a opakovaným znečisteniam vodných tokov z obecných čistiarní odpadových vôd (ČOV). Informuje o tom na svojej webovej stránke.
viac
28.05.2021
Kvalita podzemných zdrojov pitnej vody nie je kontorlovaná dostatočne
Nedostatočná kontrola kvality podzemných zdrojov pitnej vody ohrozuje zdravie obyvateľov. Štátne orgány v pôsobnosti rezortu životného prostredia, zodpovedné za monitoring kvality vodných zdrojov, nemajú dostatočné a presné informácie.
viac
31.08.2021
Dostupnosť zdravotníctva je kľúčom k prevencii aj liečbe
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo v medzirezortnom pripomienkovom konaní kľúčový postoj k Zákonu o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti. Apeluje pritom na dostupnosť zdravotníckych služieb a poukazuje na potrebu systémových riešení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %