Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.11.2020 10:35

Miesto bývalej továrne na Patrónke chce kraj premeniť na multifunkčný areál


Bývalá továreň na Patrónke. Snímka zdroj: (bsk).


Rozsiahly priestor v lokalite bývalej továrne na bratislavskej Patrónke by sa mal v najbližších rokoch premeniť na viacúčelový areál s využitím pre školstvo, kultúru, umenie, športové podujatia, či ďalšie voľnočasové aktivity.


Ideový zámer, ktorý Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pripravuje v spolupráci so súkromným sektorom, pamätá aj na pripomenutie histórie tohto územia. Prvé viditeľné výsledky revitalizácie majú byť realitou v roku 2022.      

V súčasnosti sú budovy, ktoré sú v areáli patriacom BSK, parciálne prenajímané menším podnikom. Väčšinovým správcom je zariadenie sociálnych služieb Rosa, pričom v území sa okrem iného nachádza špeciálna škola, odborné učilište, internát, školský klub i rehabilitačné stredisko. „Areál je oplotený, disharmonický a nesúrodý, bez adekvátnej údržby a jednotlivé objekty postupne chátrajú. Napriek svojmu potenciálu pôsobí lokalita ako uzavretý opustený ostrov,” priblížil projektový manažér BSK Tomáš Liška.      

Projekt ráta so zachovaním historických stavieb, či už väčších, alebo viacerých menších objektov, ktoré majú svoje hodnoty a spoločne tvoria celkový kontext prostredia. Nové budovy majú funkčne i esteticky doplniť tie pôvodné. Vynovený priestor bude určený pre širokú verejnosť i pre Domov sociálnych služieb Rosa. Má tu vzniknúť aj nová škola a kultúrno-kreatívne centrum pre ľudí z blízkeho aj vzdialenejšieho okolia. Nezabudne sa ani na pripomienku smutnej histórie územia z čias druhej svetovej vojny, keď na tomto mieste bolo zriadené koncentračné stredisko pre Židov. Do koncentračného tábora v Osvienčime odtiaľ previezli 8000 židovských obyvateľov. „Kraj plánuje na tomto mieste vybudovať pietne miesto - pamätník reflektujúci na túto etapu histórie,” dodal Liška.      

Poslanci BSK  budú o projekte rokovať na decembrovom rokovaní krajského zastupiteľstva.      

K pozemku na Patrónke sa viaže bohatá história. Názov vznikol začiatkom 20. storočia a bol hovorovým označením pre továreň na patróny, ktorú založil viedenský podnikateľ Juraj Roth. V roku 1918 prevzal továreň československý štát a z bezpečnostných dôvodov bola v rokoch 1935 - 1938 postupne likvidovaná. V lokalite sa nachádzala aj Kühmayerova továreň remeselníka Františka Kühmayera, kde po 2. svetovej vojne slovenské závody technického skla vyrábali vianočné ozdoby.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2020
K štúdii projektu športovo-rekreačného areálu dostal BSK vyše 100 pripomienok
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zaevidoval k urbanistickej štúdii (UŠ) na projekt plánovaného športovo-rekreačného areálu na takmer deväťhektárovom pozemku v bratislavskej Petržalke viac ako 100 pripomienok.
viac
16.11.2020
BSK predložil hlavnému mestu upravený čistopis UŠ športovo-rekreačného areálu
Bratislavský samosprávny kraj (BKS) doručil bratislavskému magistrátu čistopis urbanistickej štúdie (ÚŠ) pre projekt plánovaného športovo-rekreačného areálu na takmer deväťhektárovom pozemku v bratislavskej Petržalke.
viac
08.12.2020
Petržalka odkúpi objekt ZSE za 2,6 milióna eur
Bratislavská Petržalka odkúpi objekt spoločnosti Západoslovenská energetika (ZSE) na Ulici Ondreja Štefanka za 2,6 milióna eur. Prioritným cieľom je zabezpečenie vhodných podmienok pre materiálno-technické vybavenie referátu správy verejných priestranstiev.
viac
28.05.2021
Župa spúšťa rekonštrukciu Kaštieľa v Čunove. Vznikne tam Ekocentrum
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa po fázach príprav púšťa do komplexnej rekonštrukcie Národnej kultúrnej pamiatky Kaštieľa v Čunove. Rozdelená bude do viacerých fáz a na ich konci sa toto miesto premení na Ekocentrum pre širokú verejnosť každej vekovej kategórie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %