Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.09.2021 12:05

Michalovce v obnovenej budove Zlatý býk otvoria galériu a infocentrum


Zlaty býk, snímka zdroj: Dolnyzemplin.sk


Budova národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Zlatý býk v Michalovciach prešla komplexnou rekonštrukciou a premenila sa na novú mestskú galériu a turistické informačné centrum. Slávnostné otvorenie sa uskutoční v piatok 24. septembra, informovala radnica mesta.


Súčasťou rekonštrukcie bolo aj vytvorenie depozitu, vybavenie a zariadenie priestorov, inštalovanie kamerového a galerijného systému, nábytku, ozvučenia, prezentačného systému či vybavenia informačno-komunikačnými technológiami. Budovu zabezpečili monitorovacím zariadením, kamerovými systémami s pripojením na mestskú políciu.       

„Druhá fáza projektu spočíva v organizovaní cezhraničných podujatí v oblasti umenia a kultúry, ako sú maliarske a sochárske sympóziá, tvorivé dielne či výstavy. Z dôvodu pandemickej situácie mesto zakúpilo aj 3D kameru pre možnosť implementácie virtuálnych prehliadok,“ informovala radnica.       

Súčasťou projektu je aj zabezpečenie inovatívnych informačných kanálov a produktov cestovného ruchu. Vznikla tak smart mobilná aplikácia a propagačný materiál s názvom Tipy na výlety v štyroch jazykových mutáciách. Súčasne prebiehajú práce na filmovom dokumente História a súčasnosť spoločného regiónu. Celý projekt je realizovaný od októbra 2019 do júna 2022.       

Budova je postavená v eklektickom slohu s prvkami secesie. Donedávna slúžila na rôzne komerčné účely. Slávnostné otvorenie bude spojené s vernisážou výstavy Zemplín bez hraníc.       

Cezhraničný eurofondový projekt Umením búrame hranice realizuje mesto Michalovce spolu s ukrajinským Užhorodom a maďarským mestom Sátoraljaújhely. Celkové náklady projektu predstavujú 1.297.000 eur.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2020
Ikonický "Vihorlat" dostane novú podobu
Jedna z emblematických budov na Námestí slobody v Humennom sa po rokoch dočká rekonštrukcie. "Vihorlat", starším ročníkom známy aj ako "u Sodomku", získa v prvej fáze svojej rekonštrukcie novú fasádu, okná i strechu. Z chátrajúcej budovy má vzniknúť spoločensko-kultúrne centrum.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
01.05.2021
Od mája je Fiľakovský hrad opäť otvorený
Fiľakovský hrad od 1. mája opäť očakáva svojich návštevníkov! Od tohto mesiaca je otvorené aj Mestské vlastivedné múzeum a Novohradské turisticko-informačné centrum, ktoré tak isto patria pod správu Hradného múzea.
viac
14.09.2022
V Galante otvorili nové Turistické informačné centrum v neogotickom kaštieli
V Galante otvorili v priestoroch neogotického kaštieľa nové Turistické informačné centrum (TIC), ktoré bude slúžiť návštevníkom celého regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %