Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.12.2019 10:10

Michalovce sa zapojili do projektu Umením búrame hranice


Vďaka projektu budú vytvorené mestské galérie a profesionálne turistické informačné centrá. Ilustračná snímka: TASR


Mesto Michalovce sa spolu s ukrajinským Užhorodom a maďarským Novým Mestom pod Šiatrom zapojilo do projektu Through Art we Ruin Borders - Umením búrame hranice.


Má pomôcť zachrániť národné kultúrne pamiatky v slovenskom a ukrajinskom partnerskom meste a tiež prinavrátiť im zmysluplný obsah. Vďaka projektu budú vytvorené mestské galérie a profesionálne turistické informačné centrá európskeho štandardu, informovala o tom samospráva.       

"Ambíciou projektu je zvýšiť návštevnosť galérií, vtiahnuť ľudí do kultúrneho diania inovatívnymi tvorivými formami, zvýšiť informovanosť o susedných regiónoch Zemplín, Zemplén a Zakarpatie," uvádza samospráva na svojom webovom sídle s tým, že projektové aktivity budú realizované v troch rovinách. "Prvá rovina bude vytvorenie mestských galérií a turistických informačných centier rekonštrukciou a vybavením národných kultúrnych pamiatok. V našom meste sa uskutoční komplexná rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky Zlatý býk," uviedla vedúca odboru komunikácie, marketingu a kultúry mestského úradu Iveta Palečková. Budova sa má podľa jej slov premeniť na mestskú galériu prepojenú s turistickým informačným centrom.       

"Druhá rovina zahŕňa realizáciu cezhraničných podujatí v oblasti umenia a kultúry," opísala Palečková ďalší rozmer projektu. Okrem ôsmich výstav uvedených v zrekonštruovaných priestoroch u všetkých partnerov projektu má ísť aj o cezhraničné tvorivé dielne prístupné širokej verejnosti a tiež o sochárske a maliarske plenéry umelcov.       

"Záverečná časť projektu bude pozostávať zo zabezpečenia inovatívnych informačných kanálov a produktov cestovného ruchu. Tu sa plánuje vytvoriť smart mobilná aplikácia, filmový dokument História a súčasnosť spoločného regiónu a vytvorenie turistických sprievodcov, komplexných balíkov služieb," uzavrela Palečková s tým, že ukončenie projektu je naplánované na október 2020.       

Celkové náklady na projekt Umením búrame hranice sú 1 296 729 eur, výška grantu predstavuje sumu 998 750 eur.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2018
Mesto Michalovce získalo viac ako pol milióna eur na cyklotrasu
V meste pribudne viac ako dva kilometre novej cyklotrasy vďaka schváleným externým finančným prostriedkom z Európskych štrukturálnych a investičných fondov vo výške 562 tisíc eur. Mesto bude projekt spolufinancovať sumou 29, 6 tisíc eur.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
02.06.2021
Mesto Michalovce vyzýva k tvorbe pocitovej mapy
Bezpečnosť obyvateľov je jednou z najdôležitejších priorít mesta a všetci jeho obyvatelia či návštevníci by sa mali cítiť komfortne v každom kúte mesta. Vyjadrite sa k verejným priestorom v Michalovciach.
viac
27.02.2023
Mesto v súčasnosti zabezpečuje MOPS z vlastných zdrojov
Mesto Michalovce chce pokračovať v projekte občianskych hliadok. Miestnu občiansku poriadkovú službu (MOPS) preto v súčasnosti financuje z vlastných zdrojov. Informovala hovorkyňa mesta Mária Stričková s tým, že na zabezpečenie tejto služby sa opäť budú snažiť získať externé finančné prostriedky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %