Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.12.2019 03:10

Mestský sociálny podnik sa bude venovať stavebným prácam a výrobe paliet


Ilustračná snímka (tasr)


Sociálny podnik mesta Svidník, ktorého založenie na poslednom rokovaní schválili mestskí poslanci, sa bude venovať drobným stavebným prácam, výrobe paliet na kúrenie a ďalším činnostiam.


"Má relatívne široký predmet podnikania, od drobných stavebných prác, výroby paliet, opatrovateľskej služby, ošetrovania ľudí, prác v domácnosti a podobne. V predmete podnikania má približne 14 položiek. Bude to spoločnosť s ručením obmedzeným, ktorá bude fungovať ako klasická, komerčná firma, čiže bude si musieť na seba zarobiť," povedala Ivančová.       

Podnik musí byť zaregistrovaný ako sociálny podnik, so začatím jeho fungovania preto rátajú na jeseň budúceho roka. "Začali by sme s troma, štyrmi zamestnancami. Keď sa mu bude dariť, tak budeme môcť prijať ďalších zamestnancov. Finančný vklad bude pri založení spoločnosti 5000 eur. Bude potrebné nakúpiť technológiu, na ktorú sme dostali 25.000 eur z regionálneho príspevku," vysvetlila primátorka.       

Ako pre TASR uviedla primátorka mesta Marcela Ivančová, radnica ním chce pomôcť ľuďom, ktorí si nemôžu nájsť prácu.

Cieľom sociálneho podniku nemá byť podľa jej slov priama konkurencia, preto si vybrali aj výrobu paliet, ktorej sa v meste nikto nevenuje. "Hlavne aj preto, lebo to má multiplikačný efekt. Vieme spotrebovať drevnú surovinu a papier, ktorý máme zo zberného dvora, a palety obratom predať sociálne slabším ľuďom, čiže vidíme v tom taký kruh," skonštatovala Ivančová.       

Ako ďalej povedala, firmy v regióne majú problém obsadiť pozície vhodnými ľuďmi. "Miera nezamestnanosti 11 percent v okrese neodzrkadľuje kvalitu pracovnej sily, vzdelanostnú úroveň a profesijnú štruktúru. Vidíme to aj teraz, lebo v poslednom období sme vytvorili približne 60 pracovných miest. Ďalšie dve firmy prijímajú ľudí. Verím, že do konca roka budeme mať vytvorených viac ako 120 nových pracovných miest. Sami podnikatelia hlásia, že je problém s pracovnou silou. Riešenie by malo prísť trošku aj zo štátu, podporiť možno školstvo iným spôsobom. Urobiť duálne vzdelávanie viac efektívne, aby to nebol ťažkopádny proces," vysvetlila primátorka.       

Sociálny podnik bude sídliť v budove, ktorá je vo vlastníctve mesta. Výhľadovo bude jeho činnosť uskutočňovaná vo viacerých prevádzkach.       

"Čakáme na výzvu, národný projekt, ktorým by sme mohli vyfinancovať časť oprávnených výdavkov. Zatiaľ máme skoncipovaný návrh, ktorý minimalizoval prevádzkové náklady, čiže pôjdeme do mestských priestorov, kde sa vyžadujú minimálne vstupy do opráv a minimálne prevádzkové vstupné náklady. Tri - štyri mesiace musíme tejto spoločnosti poskytnúť kapitál, aby začala výrobu aj podnikanie. Presne to ešte vyčíslené nie je, čakáme na finančnú analýzu, takzvaný cash-flow, ktorý by mal byť hotový v januári," dodal prednosta Mestského úradu vo Svidníku Miroslav Novák.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2019
V meste Snina vzniká sociálny podnik
Sninská samospráva podniká záverečné kroky k spusteniu prevádzky sociálneho podniku. Potvrdzujú to dva body rokovania ostatného mestského zastupiteľstva.
viac
09.11.2020
Senica pripravuje založenie sociálneho podniku
Novembrové mestské zastupiteľstvo podporilo zámer mesta založiť mestský sociálny podnik. Pôjde o tzv. „integračný sociálny podnik“, ktorého cieľom bude zamestnávať znevýhodnené alebo zraniteľné osoby.
viac
16.12.2020
Poslanci schválili založenie Dopravného podniku mesta Martin
Založenie obchodnej spoločnosti Dopravný podnik mesta Martin schválili na utorkovom zasadnutí poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Martine.
viac
02.03.2021
Mestský sociálny podnik by mal začať fungovať od apríla
Spustenie sociálneho podniku pripravuje v týchto dňoch mesto Svidník. Okrem zvyšovania zamestnanosti má podľa hovorkyne mesta Kristíny Tchirovej podporiť najmä zamestnávanie sociálne znevýhodnených skupín. Fungovať by mal začať v apríli.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %