Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
26.03.2020 07:30

Mestské zastupiteľstvo sa konalo elektronicky per rollam


Na snímke centrum Gelnice. Snímka zdroj: (tasr).


Marcové mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Gelnici sa konalo per rollam, poslanci do diskusie k jednotlivým bodom prispievali a následne aj hlasovali z domu písomne, prostredníctvom hromadných mailov. Za radnicu o tom informoval Milo Janáč.


Pre elektronické rokovanie sa rozhodli z dôvodu mimoriadnej situácie v súvislosti s novým koronavírusom.      

Gelnické MsZ má 13 poslancov, na uvedenom rokovaní sa prezentovalo a zúčastnilo sa na ňom 11 z nich. Prítomní prostredníctvom mailov boli tiež hlavná kontrolórka mesta, skrutátori, zapisovateľka či vedúci jednotlivých oddelení. Tí boli vo svojich kanceláriách, aby mohli reagovať v prípade otázok zo strany poslancov. Zastupiteľstvo trvalo približne štyri hodiny.

Ako Janáč vysvetlil, MsZ museli zvolať najneskôr do 30. marca, inak by porušili zákon o obecnom zriadení či zákon o majetku mesta. „V súvislosti s naším zastupiteľstvom sa objavili isté otázky, či je vedenie zastupiteľstva per rollam zákonné, pretože nebola zabezpečená účasť verejnosti. Keďže v tejto mimoriadnej situácii sme nemohli rokovať normálnym spôsobom a účasť verejnosti umožniť a žiadny zákon nám nehovoril o tom, ako postupovať, rozhodli sme sa pre túto formu zastupiteľstva. Chceli sme totiž zachovať chod samosprávy tak, aby bol efektívny a hospodárny,” uviedol.

Poslanci schválili napríklad predĺženie nájomných zmlúv v mestských bytoch, ktorých platnosť sa končí k 31. marcu. V jednom prípade išlo aj o pridelenie ubytovania. „Bez platných nájomných zmlúv by sme týchto občanov vystavili riziku, že im zmluvy nepredĺžia dodávatelia energií,” spresnilo mesto s tým, že ďalším bodom bolo schválenie prenájmu pre spoločnosť Klauke, ktorá v Gelnici vyrába káblové zväzky a plánuje rozširovať výrobu. „Zamestnať chce zhruba 30 nových zamestnancov. V prípade neschválenia prenájmu hrozilo, že spoločnosť bude výrobné priestory hľadať inde,” dodáva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2017
V. BAJAN: Som rozčarovaný zo záveru celodennej diskusie
Stanovisko poslanca V. Bajana k včerajšiemu mestskému zastupiteľstvu.
viac
02.04.2020
Koalícia a opozícia spochybňujú navrhované hlasovanie zastupiteľstiev per rollam
Koaliční poslanci spochybňujú návrh umožniť obecným a mestským zastupiteľstvám hlasovať korešpondenčne, per rollam, bez osobného rokovania.
viac
08.04.2020
Zastupiteľstvá obcí i krajov budú môcť rokovať aj cez videokonferencie
Obecné i krajské zastupiteľstvá budú môcť zasadať počas krízovej situácie aj prostredníctvom videokonferencie. Vo výnimočných prípadoch budú môcť zastupiteľstvá obcí hlasovať formou per rollam.
viac
16.04.2020
Poslanci TTSK prvýkrát rokovali prostredníctvom videokonferencie
Poslanci Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja na včerajšom (15. 4.) zasadnutí rozhodli, že na opatrenia proti ochoreniu COVID-19 bude vyčlenených 500 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %