Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
05.03.2021 08:25

Mestská veža bude prístupnejšia pre sluchovo a zrakovo znevýhodnených


Trnavská mestská veža.


Dominanta Trnavy, takmer 60 metrov vysoká mestská veža na Trojičnom námestí sa stane dostupnejšou a zrozumiteľnejšou pre zrakovo a sluchovo znevýhodnených návštevníkov.


Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism získala grant vo výške 42 595 eur na projekt Mestská veža pre všetkých. V rámci neho vytvorí hovoriacu dotykovú knihu i 3D modely pamiatok trnavského regiónu. Informoval o tom zastupujúci výkonný riaditeľ OOCR Alexander Prostinák.

„Majorita si vo väčšine neuvedomuje bariéry, na ktoré narážajú ľudia s takýmito hendikepmi,” uviedol Prostinák. OOCR preto plánuje doplniť existujúce informačné kiosky v mestskej veži o videá, ktoré pretlmočia informácie z panelov do slovenského posunkového jazyka a iných prvkov určených pre nepočujúcich návštevníkov. Návštevníkov s poruchami zraku prevedie hovoriaca dotyková kniha po regióne Trnava a zoznámi ich s najzaujímavejšími budovami Trnavy a jej okolia. „Pomocou reliéfov, audio opisu a iných foriem pomôže urobiť si predstavu ako budovy vyzerajú. Audio komentár bude sprevádzať ruky 'čitateľa' po jednotlivých reliéfnych platniach,” informoval Prostinák.

Ďalšia časť projektu, ktorý získal finančnú podporu z grantového systému Trnavského samosprávneho kraja, sa venuje tvorbe trojdimenzionálnych modelov pamiatok regiónu s využitím fotometrie, 3D modelovania a 3D tlače. „Pri tvorbe týchto modelov je najskôr potrebné zdokumentovať aktuálny stav budov – vytvorením stoviek fotografií, ktoré sa následne softvérovo spracujú do digitálneho modelu. Počítame aj s prekladom niektorých textov do anglického a nemeckého jazyka, ktoré následne využijeme v podobe Braillovho písma,” doplnil Prostinák.

Projekt Mestská veža pre všetkých sa bude realizovať v priebehu roka 2021, začať by mali už v marci. Slúžiť turistom by mal od jesene.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.05.2017
Prorodinné projekty môžu získať peniaze od mesta
Aktívni Trnavčania majú novú možnosť získať prostriedky pre ďalšie svoje projekty. Ku grantovej schéme pre kultúru, šport i zdravie pridala radnica najnovšie dotácie pre program Prorodinne orientované mesto a na tento účel vyčlenila v rozpočte mesta sumu 5000 eur.
viac
28.12.2017
Regionálna karta prinesie návštevníkom Slovenského raja výhody
Každý, kto sa ubytuje v niektorom z partnerských ubytovacích zariadení v regióne Slovenského raja aspoň na dve noci, získa od 1. januára 2018 zdarma regionálnu turistickú kartu Slovenský raj & Spiš.
viac
16.09.2018
V Trenčíne zrevitalizujú átrium pod Mestskou vežou
Trenčín uspel v 4. kole výzvy na Zeleň a dostane peniaze z eurofondov na revitalizáciu átria pod Mestskou vežou.
viac
02.03.2023
Prehliadku mestskej veže v Trnave možno absolvovať s hodinárom
Tematické prehliadky mestskej veže v Trnave s hodinárom organizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism iba výnimočne. Tento rok termíny pripadajú na prvú sobotu v marci (4. 3.) a v apríli (1. 4.). Informovala o tom OOCR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %