Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.08.2017 02:34

Mestská polícia Poprad sa zapojila do projektu CEREK


Ilustračná snímka: (int).


Mestská polícia Poprad sa od 1. augusta zapojila do systému ochrany bicyklov CEREK, ktorý bol vytvorený ako prevencia proti krádeži bicyklov a je jedným z nástrojov prevencie kriminality.


Princíp jeho využívania je v jednoduchej registrácií bicyklov do celoeurópskej databázy bicyklov. „Cieľom projektu je preventívne ochrániť čo najviac bicyklov proti zlodejom a maximálne skomplikovať následný predaj ukradnutého bicykla. Princíp systému spočíva v tom, že každý bicykel je opatrený jedinečným výrobným číslom, pomocou ktorého je možné bicykel okamžite identifikovať a dohľadať právoplatného majiteľa. O nájdenie bicykla sa môže pričiniť Policajný zbor SR, mestská polícia alebo aj súkromná osoba,“ informoval náčelník MsP Poprad Štefan Šipula.

Systém CEREK ponúka aj novinku v podobe inteligentných ochranných známok, na základe ktorého sa majitelia bicyklov môžu sami rozhodnúť, či svoj bicykel ochránia iba registráciou do celoeurópskej databázy, alebo si k registrácií zabezpečia špeciálnu identifikačnú známku. Inteligentná známka v sebe ukrýva jedinečný QR kód, ktorý je spárovateľný s výrobným číslom. Takéto fyzické označenie bicykla umožní nálezcovi QR kód nasnímať, zistiť či je bicykel odcudzený a v prípade krádeže odoslať správu s presnými GPS súradnicami.

„Túto novinku budeme testovať bezplatne jeden rok a na základe efektívnosti sa rozhodneme, či budeme v danom projekte pokračovať aj naďalej,“ doplnil Šipula.

Viac informácií o tomto systéme, ako aj o podrobnom postupe v prípade straty resp. odcudzenia bicykla si môžu záujemcovia nájsť na stránke http://www.cerek.sk/.

 

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.02.2017
Občianska hliadka v Matejovciach sa osvedčila
V Matejovciach bude opäť pôsobiť občianska hliadka. Mesto Poprad uspelo s projektom, ktorý bude realizovaný v rámci Národného projektu „Podpora zamestnávania UoZ prostredníctvom vybraných aktívnych opatrení trhu práce“ finančne podporovaného Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny UPS VR Poprad.
viac
25.10.2017
Poprad získal prostriedky na občianske hliadky na ďalšie tri roky
Mesto Poprad uspelo s projektom Miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS), zameraného priamo na znevýhodnené skupiny obyvateľstva.
viac
13.04.2018
Pri rodinných domoch pribudne 3050 kontajnerov na biologický odpad
Poprad pripravuje rozšírenie triedeného zberu biologicky rozložiteľného odpadu. Na základe výzvy, ktorá bola zameraná na triedený zber odpadov a na ich mechanicko-biologickú úpravu, podala samospráva v októbri 2016 projekt, ktorým sa uchádzala o prostriedky z OP Kvalita životného prostredia.
viac
18.09.2018
Kvalitné regionálne projekty musia na peniaze čakať
Zmysluplný plán, podpora obyvateľov ani vysoký potenciál návratnosti už regionálnym projektom na financovanie nemusia stačiť. Cestu k peniazom z dotácií im môžu zahatať obmedzené kapacity štátnych úradníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %