Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
12.11.2020 01:25

Mesto zrekonštruovalo Kaplnku sv. Urbana, symbol vinohradníkov


Kaplnka sv. Urbana počas rekonštrukcie. Snímka zdroj: (levice.sk).


Mesto Levice zrekonštruovalo Kaplnku sv. Urbana na Brestovej ulici. Potrebné financie vo výške 4000 eur získala samospráva z výzvy Ahoj, krásne Slovensko, ktorej cieľom bolo vyčistiť a zrenovovať tri miesta na Slovensku, o ktorých rozhodli svojimi hlasmi občania.


„Náš projekt sa s počtom vyše 1000 získaných hlasov umiestnil na prvom mieste,“ informovala o tom Adriana Macáková z levického mestského úradu.

Kaplnka sv. Urbana na Brestovej ulici v Leviciach bola kedysi symbolom vinohradníkov, ktorý vytváral vstup do viničných lokalít Káka, Malý a Veľký Urban. Chránil ju mohutný brest, tzv. Rákociho strom, ktorý stál pri kaplnke. V jeho tieni oddychoval aj František II. Rákoci, keď si v roku 1705 na krátky čas v Leviciach zriadil hlavné stanovisko. Strom v roku 1966 vyschol, neskôr jeho kmeň spráchnivel a drevený pamätník sa v roku 1992 definitívne zrútil. Klasicistická kaplnka tam však stojí dodnes. Posvätili ju v roku 1777 a upravili v roku 1832. O jej údržbu sa starala viničná obec Urban, ktorá bola nezávislá od mesta. Strom i kaplnka boli obľúbeným miestom schôdzok zaľúbencov, ale aj ľudí vracajúcich sa z viníc a furmanov.      

V súčasnosti sa kaplnka nachádza uprostred mestskej zástavby. Na záchranu chátrajúcej pamiatky boli potrebné kompletná hydroizolácia, obnovenie fasády, osadenie novej strechy, vyrobenie a osadenie kópie pôvodných dverí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2019
Hlasovanie verejnosti za projekt mesta Trebišov
Mesto Trebišov sa zapojilo do projektu „Ahoj Krásne Slovensko“, prostredníctvom ktorého sa v troch miestach našej krajiny rozjasní, vyčistí alebo zrenovuje verejný priestor, resp. miesta, ktoré stratili svoju niekdajšiu zašlú krásu.
viac
28.02.2020
Mesto Levice pripravuje rekonštrukciu bazéna krytej plavárne
Mesto Levice pripravuje rekonštrukciu bazéna krytej plavárne. Zastupiteľstvo odsúhlasilo v rámci schváleného mestského rozpočtu na tento rok finančné prostriedky na rekonštrukciu vo výške 566 000 eur.
viac
22.06.2020
Mesto obnoví Kaplnku sv. Urbana, hlasovaním o tom rozhodli občania
Mesto Levice obnoví Kaplnku sv. Urbana na Brestovej ulici. Financie na jej rekonštrukciu získala samospráva z výzvy Ahoj, krásne Slovensko, ktorá vznikla vďaka aktivite firmy Unilever Slovensko.
viac
17.08.2021
Žiadame krízový manažment: Doteraz nebol prefinancovaný ani jediný projekt!
Problémom nie je nepripravenosť žiadateľov, ale neúmerná byrokracia! Zo 140 miliónov eur určených na projekty LEADER boli v programovom období 2014-2020 podané žiadosti za 45 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %