Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
16.04.2024 04:05

Mesto zdobia tisícky tulipánov, vykvitli o niekoľko týždňov skôr


Snímka zdroj: mesto Poprad


Mesto Poprad v týchto dňoch zdobia tisícky tulipánov z Holandska, tento rok vykvitli o niekoľko týždňov skôr. Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21.000 cibuliek.


Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách. Mesto na sociálnej sieti informovalo, že cibule priviezli priamo z Holandska.         

"Túto jar kraľujú klasické farby - červená, biela, žltá a ostatný mix farieb. Obyvatelia i návštevníci mesta sa z nich môžu tešiť na veľkom kruhovom objazde, na Námestí sv. Egídia, na sídlisku Juh pri kostole sv. Cyrila a Metoda, na Štefánikovej i Levočskej ulici, v predstaničnom parku a aj na ostatných kruhových objazdoch," uviedla vedúca oddelenia životného prostredia na tamojšom mestskom úrade Daniela Gerčák Polaštiková s tým, že súčasťou jarnej výsadby je aj cesnak obrovský a korunkovka kráľovská. Jarná výzdoba mesta podľa nej rozkvitla tento rok približne o tri týždne skôr ako po ostatné roky.         

Po odkvitnutí tulipánov sa cibule vyberú, poškodené vytriedia a zvyšok sa po očistení uskladní. Pred jesenným vysádzaním sa následne doplnia požadované počty cibuliek. Tulipány po odkvitnutí nahradia letničky. Tie sú vysádzané po celom meste, teda všade tam, kde sú kvetinové záhony a mobilná zeleň. Výsadbe letničiek, rovnako ako výsadbe tulipánov, predchádza detailná príprava. "Každý záhon má svoj vlastný grafický návrh s druhmi kvetín, počtom kusov a farebným zložením. Letničky začneme sadiť už v tomto týždni do mobilných nádob a všade tam, kde nie sú vysadené tulipány. Tie kvitnú prakticky až do konca septembra," objasnila Gerčák Polaštiková.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2016
Poprad preinvestuje v lete na opravy školských budov okolo 800 000 eur
Leto v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad je v znamení rozsiahlych opráv, modernizácií i bežnej údržby. Celkovo mesto počas leta preinvestuje na tieto projekty okolo 800 000 eur. Najviac peňazí pôjde do materských škôl.
viac
13.10.2016
Poprad chce zrušiť hazardné hry v meste, uvažuje sa aj o petícii
Vedenie Popradu začalo opäť hovoriť o probléme s hazardnými hrami v meste. V tejto súvislosti sa začala skloňovať aj možná petícia. Napriek tomu, že príjem financií do mestského rozpočtu za prevádzkovanie hazardných hier na jeho území predstavuje ročne 486 000 eur, mesto uvažuje o ich zrušení.
viac
11.07.2017
Košičania sa môžu opäť zapojiť do súťaže o najkrajší balkón mesta
Primátor mesta Košice Richard Raši vyhlásil ďalší ročník medzi Košičanmi čoraz viac obľúbenej Súťaže o najkrajší balkón metropoly východu, ale aj lodžie, okna či predzáhradky.
viac
27.12.2022
Zo starých pieskovísk na Mojmírovej vzniknú "osie hniezda"
Staré pieskoviská na Mojmírovej ulici v Zlatých Moravciach dostanú nové využitie. Tri chátrajúce ihriská sa zmenia na tzv. osie hniezda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %