Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
16.04.2024 04:05

Mesto zdobia tisícky tulipánov, vykvitli o niekoľko týždňov skôr


Snímka zdroj: mesto Poprad


Mesto Poprad v týchto dňoch zdobia tisícky tulipánov z Holandska, tento rok vykvitli o niekoľko týždňov skôr. Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21.000 cibuliek.


Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách. Mesto na sociálnej sieti informovalo, že cibule priviezli priamo z Holandska.         

"Túto jar kraľujú klasické farby - červená, biela, žltá a ostatný mix farieb. Obyvatelia i návštevníci mesta sa z nich môžu tešiť na veľkom kruhovom objazde, na Námestí sv. Egídia, na sídlisku Juh pri kostole sv. Cyrila a Metoda, na Štefánikovej i Levočskej ulici, v predstaničnom parku a aj na ostatných kruhových objazdoch," uviedla vedúca oddelenia životného prostredia na tamojšom mestskom úrade Daniela Gerčák Polaštiková s tým, že súčasťou jarnej výsadby je aj cesnak obrovský a korunkovka kráľovská. Jarná výzdoba mesta podľa nej rozkvitla tento rok približne o tri týždne skôr ako po ostatné roky.         

Po odkvitnutí tulipánov sa cibule vyberú, poškodené vytriedia a zvyšok sa po očistení uskladní. Pred jesenným vysádzaním sa následne doplnia požadované počty cibuliek. Tulipány po odkvitnutí nahradia letničky. Tie sú vysádzané po celom meste, teda všade tam, kde sú kvetinové záhony a mobilná zeleň. Výsadbe letničiek, rovnako ako výsadbe tulipánov, predchádza detailná príprava. "Každý záhon má svoj vlastný grafický návrh s druhmi kvetín, počtom kusov a farebným zložením. Letničky začneme sadiť už v tomto týždni do mobilných nádob a všade tam, kde nie sú vysadené tulipány. Tie kvitnú prakticky až do konca septembra," objasnila Gerčák Polaštiková.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2016
Pondelková búrka priniesla v podtatranskom meste takzvaný downburst
Podtatranskú oblasť v pondelok (29. 8.) v popoludňajších hodinách zastihla silná búrka, ktorú meteorológovia z Meteorologickej stanice Svit opísali ako downburst.
viac
27.10.2016
Poprad vyhlásil súťaž na návrh vyhliadkovej veže na vrchu Zámčisko
Mesto Poprad vyhlásilo verejnú anonymnú architektonicko-konštrukčnú súťaž návrhov na riešenie vyhliadkovej veže na vrchu Zámčisko nachádzajúcom sa južne od Popradu, nad mestskou časťou Kvetnica. O súťaži informoval komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda.
viac
26.08.2018
Dedinu vyzdobili netradične, starými nepotrebnými bicyklami
V obci Beluj sa rozhodli verejné priestranstvá vyzdobiť netradične. Staré a nepotrebné bicykle premenili na stojany s kvetinami. Jeden z nich upúta na seba pozornosť hneď pri vstupe do dediny.
viac
14.04.2023
Ochranári upozorňujú na zákaz zbierania jarných kvetov
Ochranári upozorňujú na zákaz zbierania kvetov, ktoré v tomto období rastú v prírode. Medzi chránené druhy patria napríklad snežienky či poniklece a za ich odtrhnutie alebo vykopanie hrozí pokuta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %