Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
20.08.2024 04:10

Mesto vyhodnotilo súťaž návrhov na revitalizáciu historického centra


Ilustračná snímka: mesto Žilina


Víťazným návrhom v urbanisticko-architektonickej súťaži na revitalizáciu historického centra Žiliny je návrh ateliéru Zelený domov. Odborná porota ocenila najmä zvýraznenie historického charakteru, doplnenie stromovej aleje a vodného prvku na zlepšenie mikroklímy a vzhľadu Mariánskeho námestia.


Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Ondrášová. Súťaž návrhov na rekonštrukciu Mariánskeho námestia a priľahlých ulíc vyhlásila žilinská radnica v spolupráci s Útvarom hlavného architekta (ÚHA) v marci a prihlásilo sa do nej šesť účastníkov. "Všetky prihlásené návrhy boli veľmi kvalitne spracované, o čom svedčí aj fakt, že tretie a piate miesta sú zdieľané. V rámci hodnotenia komplexného urbanistického návrhu porota obodovala vypracovanie riešenia priestoru Na bráne, úpravu Farských schodov, urbanistický návrh bloku a tiež zeleň," uviedol riaditeľ ÚHA Rudolf Chodelka.         

Autormi víťazného návrhu z dielne ateliéru Zelený domov sú architekti Matej Jasenka a Peter Nezval, pričom s nimi spolupracovali aj Dominika Lovasíková a Anna Valachová. "Aj keď víťazný návrh dostal odporúčania na dopracovanie, spomedzi všetkých zúčastnených spĺňal zadanie najlepšie," poznamenal Chodelka. Realizácia víťazného návrhu by podľa neho mala zlepšiť peší pohyb aj zatraktívniť juhovýchodný vstup do mestskej pamiatkovej rezervácie. Počíta sa aj s doplnením stromovej aleje a estetickým vylepšením vzhľadu oporných stien v okolí Farských schodov.         

Primátor Peter Fiabáne považuje centrálny priestor mestskej pamiatkovej rezervácie za súčasť identity mesta. "Rekonštrukcia Mariánskeho námestia a priľahlých ulíc by mala vytvárať harmóniu medzi historickým odkazom a súčasnými potrebami Žiliny. Cieľom projektu je tiež vytvoriť atraktívny a reprezentatívny verejný priestor," dodal Fiabáne.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2017
Mesto poskytuje príležitosť talentovaným ľuďom
V Žiline sa konal seminár na podporu kultúrno-kreatívnej tvorby, na ktorom sa prezentovali aktivity podnikania a budovania start-up komunity v meste. V súčasnosti prebiehajú prípravy na otvorenie Kreatívneho centra. Pripravuje sa projekt, o ktorom môžete rozhodnúť aj Vy!
viac
10.04.2017
Prihláste sa do súťaže „Do práce na bicykli“
Po úspešnom priebe­hu posledných troch ročníkov celonárod­nej kampane „Do práce na bicykli“ sa jej autori rozhodli po­kračovať aj v tomto roku.
viac
29.05.2020
Celoštátna súťaž Slovenská kronika 2020
Národné osvetové centrum v spolupráci so Slovenskou národnou knižnicou, Slovenským národným múzeom a Združením miest a obcí Slovenska vyhlasuje 11. ročník celoštátnej súťaže Slovenská kronika 2020.
viac
29.09.2020
Žilina vyhlásila súťaž na revitalizáciu Bulváru
Mesto Žilina vyhlásilo urbanisticko-krajinársko-architektonickú súťaž, ktorej cieľom je nájsť vyhovujúce riešenie verejného priestoru na Bulvári.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %