Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.03.2023 02:25

Mesto vybuduje kanalizáciu aj vodovod k novej obytnej štvrti


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Spišské Podhradie vybuduje novú kanalizáciu aj vodovod k obytnej lokalite Sv. Martin. Primátor Michal Kapusta potvrdil, že náklady na výstavbu dosiahnu takmer 650 000 eur s DPH.


Finančne sa bude na investícii spolupodieľať aj investor, ktorý v tejto časti stavia rodinné aj bytové domy.

"Podpísali sme zmluvu o spolupráci, že pomôžeme developerovi dobudovať túto infraštruktúru. Nový vodovod a kanalizácia v dĺžke zhruba 1,2 kilometra pôjdu popod diaľnicu. Kanalizácia bude pretlaková, bude tam teda väčšia žumpa s čerpadlom, ktorá bude tlačiť splašky proti gravitácii. Práce by sa mali začať v priebehu marca a trvať budú približne päť mesiacov," priblížil Kapusta. Novú infraštruktúru vybudujú po dohode s Podtatranskou vodárenskou spoločnosťou, vodný zdroj na Branisku by mal byť podľa primátora dostačujúci. Kapacitne postačovať by mala aj čistiareň odpadových vôd, ktorú prevádzkuje samospráva.

Mesto pôvodne žiadalo na projekt dotáciu zo štátnych zdrojov a hoci bola samospráva úspešná, finančné prostriedky napokon nedostali. Nakoniec tak budú investíciu financovať prostredníctvom úveru z Envirofondu, ktorý budú splácať 20 rokov. "Tento úver sa nezarátava do úverového zaťaženia mesta, je garantovaný štátom, výška úroku je 0,1 percenta," upozornil Kapusta. Okrem vodovodu a kanalizácie tam tento rok vybuduje mesto aj prístupovú komunikáciu, na čo získali dotáciu vo výške 320 000 eur z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Projekt podľa primátora síce nie je ziskový, na druhej strane mesto predpokladá, že sa podarí vďaka novej individuálnej bytovej výstavbe zvýšiť počet obyvateľov. Ten rastie každým rokom a v tomto trende chcú pokračovať. Výhodou sú v tomto prípade podľa samosprávy aj vyššie podielové dane. Developer sa tiež zaviazal, že v lokalite vzniknú nové predškolské zariadenia s kapacitou 40 až 60 detí, domov sociálnych služieb pred 40 ľudí, ihriská, skejtpark i obchodné prevádzky. Malo by tam po dostavbe troch etáp bývať približne 1000 ľudí, prvá s rodinnými a radovými domami bude hotová v tomto roku. Nasledovať budú bytové domy, ďalšie zázemie a občianska vybavenosť. Ide o územie vo veľkosti 14 hektárov, investor pritom podľa primátora plánuje v budúcnosti aj ďalšiu výstavbu zameranú na cestovný ruch na ploche ďalších 12 hektárov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2021
ZMOS skúma realitu vodovodov a kanalizácií v samosprávach
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa orientuje na problematiku vodovodov a kanalizácií v samosprávach. Cieľom prieskumu je zmapovať reálnu situáciu v mestách a obciach z hľadiska obslužnosti územia s dôrazom na infraštruktúru vodovodov a kanalizácie.
viac
07.02.2022
Mesto bude chovať ovce, jedným z cieľov je aj záchrana sysľov
Mesto Spišské Podhradie bude chovať ovce, jedným z cieľov je aj záchrana sysľov v lokalite Spišský Jeruzalem.
viac
16.07.2022
Fiľakovo podáva projekty za jeden a pol milióna eur
Poslanci mestského zastupiteľstva vo Fiľakove na svojich ostatných dvoch zasadnutiach schválili tri žiadosti o dotácie v hodnote bezmála jeden a pol milióna eur. Projekty sú výsledkom iniciatívy Catching up regions 2, v ktorej samospráva spolupracuje so župou a Svetovou bankou.
viac
28.08.2023
Mesto v najzanedbanejších uliciach rozširuje vodovod i kanalizáciu
V meste Fiľakovo sa v uplynulých týždňoch rozbehli práce na rozšírení vodovodu a kanalizácie v podhradí. Projekt je zameraný na desegregáciu jednej z najzanedbanejších častí mesta, samospráva naň získala dotáciu vo výške približne 331 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa Klaudia Mikuš Kovácsová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %