Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
25.09.2023 12:55

Mesto Veľký Šariš finišuje s prácami na výstavbe archeoparku pod hradom


Ilustračná snímka (TASR)


Mesto Veľký Šariš finišuje s prácami na výstavbe archeoparku pod hradom Šariš. Verejnosti priblíži stredoveký život v podhradí. Mesto projekt realizuje v rámci cezhraničnej spolupráce s ukrajinským mestom Rakoshyno.


"Podľa našich informácií archeopark, ktorý je zameraný na stredovekú dedinu v podhradí, nie je v blízkosti nikde postavený. Takže mali by sme byť jediní v tomto regióne. Veríme, že priláka veľa návštevníkov. Je to obydlie, ktoré je oplotené klasickým dreveným spôsobom. Má strážnu vežu ako v minulosti a vo vnútri sa nachádza budova, v ktorej sídlil hospodár. Takisto je tam aj dom sedliaka, ktorý si pripravoval svoje dobové jedlá a choval nejaké zvieratá. Návštevníci môžu vidieť ako keby malú dedinku s pár domčekmi, ktorá približuje to, ako ľudia v samotnom podhradí žili," uviedol pre TASR primátor Veľkého Šariša Viliam Kall s tým, že archeopark otvoria 21. októbra.         

"Týmto sme chceli dobudovať ďalší prvok cestovného ruchu na to, aby sme dokázali náš región opätovne povzniesť a prilákať ďalších turistov zo širšieho okolia," doplnil primátor s tým, že v budúcnosti v ňom plánujú robiť rôzne podujatia vrátane ponuky jedál tradičnej kuchyne.         

"Budeme sa snažiť, aby archeopark bol prvou zastávkou pomyselnej cesty na hrad a aby ľudia potom pokračovali ďalej. Na druhej strane archeopark môže tým, ktorým sa môže cesta na hrad zdať komplikovaná, priblížiť jeho históriu už v samotnom podhradí. Počas sezóny bude k dispozícii od apríla do konca októbra," doplnil Kall.         

Celkové náklady projektu predstavujú sumu takmer 431.000 eur, mesto sa podieľalo piatimi percentami.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2021
Budovu bývalého mlyna chce radnica zmeniť na multifunkčný priestor
Viac ako dvadsať rokov nevyužívanú budovu niekdajšieho mlyna chce mesto Veľký Šariš zmeniť na multifunkčný priestor. Objekt so šiestimi podlažiami, každé s rozlohou približne 900 štvorcových metrov, radnica kúpila koncom minulého roka za 150 000 eur.
viac
21.07.2021
Na nulovej zberateľskej eurobankovke je znázornený hrad
Hrad Šariš v historickej podobe je znázornený na nulovej zberateľskej eurobankovke, s predajom ktorej začali v utorok vo Veľkom Šariši. Záujemcovia tam od rána stáli v dlhých radoch.
viac
21.02.2022
Archeopark pod hradom by mal byť hotový do jesene
Archeopark, ktorý vznikne pod hradom Šariš vo Veľkom Šariši, by mal byť dokončený do jesene. Mesto projekt realizuje v rámci cezhraničnej spolupráce s ukrajinským mestom Rakoshyno.
viac
06.03.2023
Archeopark pod hradom priblíži život ľudí v stredoveku
Mesto Veľký Šariš dokončuje práce na archeoparku, ktorý vznikne pod hradom Šariš. Projekt by mal byť ukončený v apríli a sprístupniť ho chcú prvý májový víkend počas otvorenia hradnej sezóny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %