Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.02.2021 08:00

Budovu bývalého mlyna chce radnica zmeniť na multifunkčný priestor


Na snímke uprostred budova niekdajšieho mlyna vo Veľkom Šariši. Snímka zdroj: (tasr).


Viac ako dvadsať rokov nevyužívanú budovu niekdajšieho mlyna chce mesto Veľký Šariš zmeniť na multifunkčný priestor. Objekt so šiestimi podlažiami, každé s rozlohou približne 900 štvorcových metrov, radnica kúpila koncom minulého roka za 150 000 eur.


„Naše mesto sa rozrastá, každý rok nám pribúda približne 120 obyvateľov a je veľký záujem o nové služby a rozvoj mnohých oblastí. Tie by mesto vedelo zabezpečovať v tejto budove. Či už je to zázemie pre kultúru alebo pre nejaké spoločenské aktivity. Je dlhodobo aj vízia napríklad ustáliť si priestor pre základnú umeleckú školu a prípadne aj rozvíjať otvorenie konzervatória. Niektoré podlažia sú možno aj vhodné pre komerčnú sféru, čiže vieme časť z nich prenajímať,” uviedol primátor Veľkého Šariša Viliam Kall.

Ako povedal, spolupracujú s Technickou univerzitou v Košiciach, ktorej študenti v rámci ročníkových prác navrhnú možnosti využitia spomenutej budovy s priľahlým parkom. Následne bude mesto hľadať možnosti financovania projektu.

„Veľmi pekne na to nadväzuje aj náš podaný projekt, ktorý sa týka starého mlynského náhonu, ktorý išiel od mlyna. Chceme, aby bol využitý. Bude z neho nový cyklistický chodník. Má necelých 500 metrov, náklady sú takmer milión eur. Celkové náklady sú značné, ide o rôzne zásypy, premostenia, preložku plynu, odvodnenie. Je to v rámci eurofondovej výzvy cez Integrovaný regionálny operačný program (IROP), ktorý prešiel pod Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Mesto by malo na projekte participovať piatimi percentami, čo predstavuje necelých 50 000 eur,” povedal Kall.

Mesto malo podľa jeho slov ku koncu minulého roka 6464 obyvateľov. „Máme vybudovaných takmer sedem kilometrov samostatných cyklistických chodníkov. Preto sme si aj stále hovorili, že máme viac ako jeden meter samostatného cyklochodníka na jedného obyvateľa. Preto samostatných, lebo to nie sú nejaké vyznačené koridory. Našim cieľom je do budúcna riešiť aj napojenie miestnej časti Kanaš na naše cyklochodníky,” dodal Kall.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2020
Veľký Šariš zrekonštruuje za viac ako 600 000 eur zdravotné stredisko
Mesto Veľký Šariš získalo z Integrovaného regionálneho operačného programu viac ako 647 000 eur na modernizáciu súčasného zdravotného strediska.
viac
19.02.2021
Tornaľa plánuje zrekonštruovať Hlavné námestie
Rekonštrukcia Hlavného námestia je jeden z hlavných investičných zámerov, ktoré počas nasledujúcich rokov plánuje samospráva Tornale v Revúckom okrese.
viac
16.06.2021
Športový areál v priestoroch školy mesto kompletne obnoví
Športový areál v priestoroch Základnej školy (ZŠ) vo Veľkom Šariši v sobotu (12. 6.) ručne kosili kosci. Konalo sa tam podujatie Šarišske kosače. Mesto chce areál kompletne obnoviť. Veľký Šariš je aktuálne Európskym mestečkom športu 2021.
viac
27.06.2022
Vo Veľkom Šariši pribudne nová cykloalej za 719 000 eur
Vo Veľkom Šariši prebiehajú stavebné práce súvisiace s vybudovaním novej cykloaleje. Jej trasa povedie cez bývalý mlynský náhon. Začínať bude na Jarkovej ulici a končiť na ulici Mlynská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %