Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
14.03.2024 04:05

Mesto Trnava začína s obnovou historickej Prachárne na námestí


Pracháreň po plánovanej obnove. (Zdroj: vizualizácia mesto Trnava)


Mesto Trnava zverejnilo na svojom webe zmluvu s MD SR o poskytnutí prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti SR na obnovu národnej kultúrnej pamiatky Pracháreň vo výške 2,309 milióna eur. Radnica čakala na tento impulz, aby mohla začať s rekonštrukciou, ktorá je naplánovaná na jeden rok.


Objekt je situovaný v centre Trnavy a svoje pomenovanie získal po jednej z prevádzok, ktorá v ňom historicky sídlila. Po obnove sa majú do Prachárne vrátiť gastroprevádzky, na ktoré boli Trnavčania zvyknutí, ako mliečny bar a kaviareň, novým projektom bude stavebné prepojenie so susediacim Divadlom Jána Palárika, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj. V jednej časti je naplánovaná scéna divadla pre deti a mládež s potrebným zázemím, sála by mala poňať 80 divákov. Celková úžitková plocha Prachárne je viac ako 1500 štvorcových metrov.

Pracháreň ako meštiansky dom má vznik datovaný do roku 1500, so zachovanými prvkami gotiky. Pamätným pre objekt bol rok 1899, keď v ňom sídlila prevádzka koloniálu Smékal & syn a kedy došlo k mohutnému výbuchu chemikálií v pivnici. Zahynuli dve ženy a ťažkú ujmu na zdraví utrpelo desať hasičov, čo pripomína pamätná tabuľa v podchode domu. Objekt stojí na rohu Trojičného námestia a Radlinského ulice oproti historickej radnici a už zhruba dve desaťročie chátra. Poslednými užívateľmi mestského majetku boli nájomcovia v gastroprevádzkach, ktorí ho zdevastovali. Mesto pred viac ako desiatimi rokmi uvažovalo o predaji objektu, no nakoniec k nemu nedošlo. Následne padlo rozhodnutie o obnove, celkové náklady sú vyrátané na 4,2 milióna eur so spoluúčasťou samosprávy, investícia bude patriť v Trnave v roku 2024 medzi najväčšie.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.02.2017
O vypracovanie projektu obnovy hradieb nemal nikto záujem
Ani jeden záujemca nereagoval na výzvu trnavskej radnice predložiť cenovú ponuku na vypracovanie projektovej dokumentácie obnovy stredovekých hradieb na Hlbokej ulici. Mesto zverejnilo výzvu s uzávierkou 3. februára, odozva však bola nulová.
viac
04.05.2022
Radnica hľadá dodávateľa rekonštrukcie Námestia SNP
Mesto Trnava spustilo verejnú súťaž na realizátora dlho očakávanej rekonštrukcie Námestia SNP. Obnoví sa jeho celkový vzhľad, dôležitým momentom bude zmena polohy pamätníka osloboditeľov, ktorý otočia o 90 stupňov.
viac
11.01.2023
Začína sa obnova Námestia SNP, vyžiada si rozsiahle zmeny v doprave
Od budúceho týždňa začne v Trnave realizácia dlho očakávaného projektu komplexnej obnovy Námestia SNP v centre mesta. Od pondelka 16. januára si preto vyžiada zmeny dopravnej situácie. Informovala o tom hovorkyňa radnice Veronika Majtánová.
viac
11.12.2023
Obnova Námestia SNP je ukončená, stalo sa pešou zónou
Aktuálne ukončená obnova Námestia SNP je jedným z najväčších tohtoročných projektov mesta Trnava. Mesto vynaložilo na premenu lokality v centre mesta takmer 2,2 milióna eur, pričom viac než 1,8 milióna eur získalo z Integrovaného regionálneho operačného systému (IROP) 2014 - 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %