Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
28.02.2024 08:55

Mesto Trnava chce kúpiť pozemky v cukrovare a postaviť administratívne budovy


Ilustračná snímka, zdroj: Trnavský Hlas


Na výstavbu objektov občianskej vybavenosti celomestského a nadmestského významu chce mesto Trnava využiť pozemky v areáli bývalého cukrovaru. S týmto cieľom plánuje nadobudnúť stopercentný podiel v spoločnosti patriacej vlastníkovi United Industries, a. s.


Rokovať o tom bude mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ) vo štvrtok 29. februára, uvádza sa v materiáli na rokovanie MsZ.         

Pozemky sa nachádzajú v dotyku s centrálnou mestskou zónou v predĺžení súčasnej Štefánikovej ulice a v územnom pláne Trnavy i cukrovaru sa do nich počíta vstup cez nadúrovňový prechod nad Rybníkovou ulicou. Za štyri milióny eur by malo mesto nadobudnúť pozemky s celovou rozlohou 14.000 m2 a budovy súčasnej kolkárne, závodnej požiarnej zbrojnice a ďalšie. Vlastník cukrovarského areálu a mesto majú podľa materiálu záujem odborne spolupracovať pri plánovaní a realizácii výstavby, najmä na príprave a priebehu architektonicko-urbanistickej súťaže a s týmto cieľom chcú zriadiť spoločnú pracovnú skupinu pre líniovú architektúru stavieb, dopravnú a technickú infraštruktúru.         

Cukrovar v Trnave bol dlhodobo najväčším v Rakúsko-Uhorsku, Československu i na Slovensku. Postavili ho v druhej polovici 19. storočia na pozemkoch s výmerou zhruba 25 hektárov na okraji mesta, no postupom času a s rozmachom mesta sa dostal do jeho stredu, tesne za hranicu mestskej pamiatkovej rezervácie, pričom predstavuje zhruba polovicu jej rozlohy. Výroba v ňom bola zastavená pred viac ako dvoma desaťročiami. Pred dvoma rokmi investor začal s výstavbou prvých objektov na bývanie na opačnom konci od časti, o ktorú prejavilo záujem mesto.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2020
Žiar nad Hronom sa pustí do projektu záhradkárskej oblasti
Mesto Žiar nad Hronom sa pustí do realizácie projektu novej záhradkárskej oblasti, ktorý predstavilo približne pred týždňom. Na základe množstva pozitívnych reakcií o tom na sociálnej sieti informoval primátor mesta Peter Antal.
viac
29.10.2020
Prebieha obchodná verejná súťaž na štyri nehnuteľnosti
Ešte dva týždne môžu záujemcovia predkladať cenové ponuky na kúpu nehnuteľného majetku trnavskej župy v 32. kole obchodnej verejnej súťaže. Tri zo štyroch nehnuteľností sú na predaj ponúknuté opätovne s cieľom získať výhodnejšie cenové ponuky.
viac
06.08.2021
Žilinský kraj spustil komplexnú evidenciu majetku Xmatik
Žilinský samosprávny kraj v týchto dňoch spustil prvú časť komplexnej elektronickej evidencie svojho nehnuteľného majetku.
viac
24.09.2022
Za budovy, o ktoré sa majitelia nestarajú, môžu platiť desaťnásobnú daň
Majitelia objektov na bývanie i na podnikanie na území mesta Trnava, ktorí sa o ne adekvátne nestarajú a nechávajú ich pustnúť, môžu od budúceho roka byť vystavení riziku desaťnásobného zvýšenia poplatku dane z nehnuteľnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %