Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
06.08.2021 03:15

Žilinský kraj spustil komplexnú evidenciu majetku Xmatik


Xmatik. Snímka zdroj: (ŽSK).


Žilinský samosprávny kraj v týchto dňoch spustil prvú časť komplexnej elektronickej evidencie svojho nehnuteľného majetku.


Detailná pasportizácia 850 budov a viac ako 3000 pozemkov v správe župného úradu a organizácií v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti začala v októbri 2020 a trvala 10 mesiacov. Župa pre tento účel využíva systém elektronickej evidencie správy a údržby majetku Xmatik, ktorý vysúťažila na obdobie 10 rokov v sume 450 000 eur s DPH. „Sme prvým samosprávnym krajom, ktorý sa podujal na centralizáciu údajov v takomto rozsahu. Podarilo sa nám to v rekordne krátkom čase vďaka enormnému úsiliu zamestnancov župy a jej inštitúcií,“ povedala krajská županka Erika Jurinová.

Aby bol súpis majetku naozaj precízny, kontrola prebieha v troch krokoch. Kraj doteraz preveril evidenciu v účtovníctve a v katastri nehnuteľností, kontrolu dostupnej dokumentácie a fyzickú obhliadku priamo na mieste uskutočňujú župní zamestnanci. Vďaka dôslednému postupu župa skorigovala mnohé dáta, zhromaždila dokumentáciu a identifikovala stavebno-technický stav všetkých budov vo svojej správe.

V systéme Xmatik je každému objektu priradená vlastná karta, do ktorej sa zapisuje viac než 80 rôznych parametrov. „Výnimočnosť systému spočíva v tom, že nám umožňuje vidieť zmeny v reálnom čase. Ak oprávnená osoba vpíše do systému údaj o  havárii na objekte v Tvrdošíne, v Žiline o tom okamžite budeme vedieť a môžeme začať situáciu riešiť,“ vysvetlil špecialista odboru správy majetku a investícií ŽSK, Tomáš Nemec. Xmatik dokáže upozorniť nielen na prípadné mimoriadne udalosti alebo nadmerne zvýšenú spotrebu energií, ale umožňuje aj nastavenie notifikácií podľa požiadaviek užívateľa.

Zamestnancom kraja aj župných inštitúcií systém ušetrí množstvo času, odpadne tiež náročná administratíva. Centralizovaná evidencia prinesie okamžite dostupné a aktuálne informácie, ktoré zvýšia súčinnosť medzi úradom a jeho organizáciami a zrýchlia procesy pri údržbe, navrhovaných rekonštrukciách, zapájaní sa do projektových výziev či odhaľovaní nevyužívaného a nepotrebného majetku. Xmatik je už dnes súčasťou projektu „Inteligentný a lepší Žilinský samosprávny kraj“, ktorý je financovaný z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Efektívna verejná správa, a bude tiež účinným nástrojom pri napĺňaní nízkouhlíkovej stratégie kraja. Vo výsledku tak krajská samospráva očakáva výrazné šetrenie verejných zdrojov. V budúcnosti župa plánuje prepojenie systému s dodávateľmi energií, katastrom, a výstupy systému nakoniec otvorí aj pre verejnosť vo forme tzv. Otvorených dát (angl. „Open Data“). Ďalšou veľkou výzvou pre krajskú samosprávu bude evidencia údržby hnuteľného majetku. „Uvedomujeme si totiž, že majetok, s ktorým župa narába, využíva prioritne na poskytovanie verejných služieb, preto efektívny, prehľadný a transparentný manažment správy budov podľa najnovších štandardov a procesov považujeme dnes za nevyhnutnosť,“ dodala na záver predsedníčka ŽSK Jurinová.

 

Autor: (Lucia LAŠOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2021
Žilinská župa štartuje Rok dobrovoľníctva
Žilinský samosprávny kraj ohlásil Rok dobrovoľníctva. Cieľom je rozvoj dobrovoľnej a komunitnej činnosti mládeže i dospelých v Žilinskom kraji. Dobrovoľníci môžu získať dopravnú kartu s kreditom.
viac
29.06.2021
V júli odštartuje druhý ročník úspešnej súťaže Spoznaj kraj
Počas leta spúšťa krajská organizácia cestovného ruchu Žilinský turistický kraj druhý ročník súťaže s názvom Spoznaj kraj, ktorej cieľom je zvýšiť návštevnosť prírodných a kultúrnych atraktivít Žilinského kraja, podporiť kultúrne inštitúcie a tiež podnikateľské subjekty v cestovnom ruchu.
viac
08.07.2021
Na župe prebehlo 26. zasadnutie Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja
Zasadnutie Zastupiteľstva sa po prvýkrát uskutočnilo v hybridnej forme, teda poslanci sa ho mohli zúčastniť online alebo prezenčne, pričom väčšina poslancov využila online pripojenie.
viac
09.07.2021
Žilinská župa považuje poriadok v systéme očkovania za kľúčový
Žilinský samosprávny kraj trvá na zachovaní systémového a organizovaného priebehu očkovania vo všetkých očkovacích centrách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %