Nedeľa 06.10.2024
Dnes má meniny 
Natália
°C
01.10.2024 04:05

Mesto Šaľa nemusí zaplatiť celú pokutu, ktorú dostalo od ÚVO za nájomné byty


Snímka zdroj: Mesto Šaľa


Mesto Šaľa nemusí zaplatiť pokutu vo výške 339.150 eur, ktorú mu udelil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) za výstavbu 150 nájomných bytov. Radnica už viac ako 113.000 eur z pokuty uhradila, vďaka zmene zákona však zvyšných 226.104 eur zaplatiť nemusí.


Mesto odovzdalo byty do užívania v roku 2019. ÚVO krátko na to na základe šetrenia konštatoval, že mesto pri výbere dodávateľa výstavby porušilo zákon, keď byty kúpilo do vlastníctva priamo od dodávateľa. Okrem Šale v tom čase malo za výstavbu nájomných bytov dostať pokutu aj ďalších 43 samospráv, na ktoré bol na ÚVO podaný podnet. "Samozrejme, že sme sa s tým neuspokojili. Podali sme na súd žalobu, no neuspeli sme ani v prvom, ani v druhom stupni. Podali sme ešte sťažnosť na Ústavný súd SR a neskôr sme sa dovolávali pravdy aj na medzinárodnom súde," uviedol primátor Jozef Belický.         

Ako doplnil, po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR nadobudla pokuta právoplatnosť. "Preto sa dohodol splátkový kalendár, na základe ktorého sme až vo februári v roku 2024 začali túto pokutu splácať. Po našom dlhom úsilí a presviedčaní zákonodarcov napokon vstúpila do platnosti zmena legislatívy, na základe ktorej pokuty, či ich zvyšnú časť, samosprávy nemusia zaplatiť," vysvetlil Belický.         

Podľa jeho slov tak na účte mesta zostane takmer 230.000 eur, ktoré radnica môže využiť v prospech svojich obyvateľov. "Je to približne položka, ktorá smeruje z nášho rozpočtu napríklad do budovania polopodzemných kontajnerov. Za 230.000 eur sa môžu urobiť opravy chodníkov, zabezpečiť chod škôl... Jednoducho čokoľvek z tých peňazí urobíme, má to tisíckrát väčší zmysel, ako zaplatiť ich za pokutu, za ktorú my nemôžeme, pretože sme pri výstavbe bytov postupovali podľa inštrukcií ústredného orgánu štátnej správy pre výstavbu bytov, ktorým je Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB)," zdôraznil Belický.         

Podľa primátora je zmena zákona a zrušenie pokuty pre mesto zadosťučinením. "Sme hrdí, že sa podarilo postaviť 150 bytov pre mladé rodiny, a nemyslím si, že máme byť predmetom kritiky alebo predmetom neustálej diskusie o tom, že sme cielene alebo z nedbalosti porušovali zákon. Nestalo sa tak. My sme postupovali podľa inštrukcií ŠFRB. Došlo tu k nezrovnalosti medzi dvoma zákonmi, a to bol hlavný argument, prečo to odpustenie pokút v zákonodarnom zbore napokon prešlo," skonštatoval.         

Sumu viac ako 113.000 eur, ktoré už mesto z pokuty uhradilo, nebude Šaľa od štátu žiadať späť. Podľa Belického to zákon neumožňuje. "Jasne definuje, že ku dňu účinnosti tohto zákona pokuty, ktoré neboli splatené, sú odpustené. Tie, ktoré boli splatené čiastočne, pri nich zaniká povinnosť zaplatiť zvyšnú časť. Takže nikde nevzniká nárok na vrátenie tej sumy, ktorá už bola v rámci pokuty zaplatená," dodal Belický.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2019
Mesto odovzdá do užívania vyše 100 nových nájomných bytov
Mesto Šaľa bude už o niekoľko dní odovzdávať do užívania vyše 100 nových nájomných bytov na Kráľovskej ulici. V prvej etape bolo v tej istej lokalite ešte minulý rok odovzdaných 34 bytov.
viac
02.12.2020
Obstarávanie nájomných bytov
Úrad pre verejné obstarávanie pripravil odborný materiál o obstarávaní nájomných bytov. Účelom je napomôcť verejným obstarávateľom, predovšetkým mestám a obciam, pri zabezpečení výstavby bytových domov s nájomnými bytmi v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní.
viac
18.01.2021
Problémom pri obstarávaní nájomných bytov sú najmä nevysporiadané pozemky
Najčastejšou chybou, ktorú robia mestá a obce pri výstavbe nájomných bytov je, že ich chcú postaviť na nevysporiadaných pozemkoch. Tým nedokážu vytvoriť podmienky pre čestnú súťaž a porušujú zákon.
viac
05.06.2021
Starostovia a primátori chcú v spore s ÚVO požiadať o pomoc prezidentku
Starostovia a primátori žiadajú prezidentku Zuzanu Čaputovú o audienciu, počas ktorej chcú upozorniť na likvidačné sankcie zo strany Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Zhodli sa na tom zástupcovia 27 miest a obcí z celého Slovenska na pracovnom stretnutí, ktoré sa uskutočnilo na MsÚ v Šali.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %