Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
13.11.2023 05:05

Mesto Prievidza prijalo nové zásady hospodárenia s majetkom


Ilustračná snímka (TASR)


Samospráva Prievidze upravila podmienky pri predaji a nájme svojho majetku. Nové zásady hospodárenia s majetkom okrem iného počítajú so sprísnením podmienok pri uplatňovaní tzv. osobitného zreteľa, ich prílohou je i cenová mapa.


Cenovú mapu bude radnica pravidelne aktualizovať. Internú smernicu odobrili mestskí poslanci na svojom poslednom rokovaní.         

Novými zásadami samospráva reflektovala na legislatívnu úpravu, ktorá vstúpila do platnosti začiatkom novembra. "Najzásadnejším argumentom je to, že v súčasnosti sa už musí skoro každý jeden nájom a predaj oceňovať. Oceňovali sme ich aj predtým, najväčší problém však bol pri nájmoch, pri ktorých to legislatíva pritvrdila, aby bol znalecký posudok na prakticky každý jeden nájom," spomenul vedúci právnej kancelárie mesta Róbert Pietrik.         

Keďže by to bolo finančne náročnejšie pre žiadateľov, ktorí budú žiadať nájom malej plochy, cena bude podľa neho reflektovať na tzv. cenovú mapu. "Cenová mapa sa nebude vždy automaticky používať, využije sa len pri špecifických prípadoch, ako je napríklad osobitný zreteľ pri prenájme pozemku, ktorý je bezprostredne priľahlý ku konkrétnej prevádzke," vysvetlil. Cenovú mapu musela samospráva rovnako zmeniť, keďže musela vychádzať z porovnateľných ukazovateľov, a preto dala spracovať odborný posudok znalcovi, doplnil Pietrik.         

Cenová mapa reflektuje na konkrétne pozemky a ich umiestnenie. Doposiaľ cenu stanovovalo mesto i vzhľadom na účel využitia pozemku, čo by sa v súčasnosti chápalo ako diskriminácia. "Tento prvok tu však zostal zachovaný, pretože bonita pozemku je odôvodnená z územného plánu," poznamenal Pietrik.         

Zásady upravujú i podmienky využitia osobitného zreteľa. Inštitút samosprávy podľa dávnejších zistení Najvyššieho kontrolného úradu SR využívali pomerne často, čím sa podľa neho ľahko a nevýhodne zbavovali svojho majetku. Na zistenia reaguje i už účinná novela zákona. "Mesto malo v niektorých prípadoch nadčasové zásady hospodárenia, konkrétne i osobitný zreteľ. My sme ho nemali vytknutý, ale už v našej pôvodnej smernici sa nachádzali zadefinované osobitné zretele. V súčasnosti sme ich ešte sprísnili, respektíve špecifikovali a podľa našich vedomostí rozšírili o ďalšie možné zretele," reagoval Pietrik.         

Dnes, keď už bude samospráva podľa neho schvaľovať osobitný zreteľ, konkrétne špecifikuje jeho dôvod. "Nestačí už povedať, že je to verejnoprospešný účel, napríklad poskytovania zdravotnej starostlivosti," podotkol.         

Cenovú mapu pripravila radnica formou odborného posudku a je prílohou zásad. "Budeme ju raz za deväť mesiacov prehodnocovať, a to i v nadväznosti na inflačný koeficient, ktorý je pre rok 2023 na úrovni desiatich percent," dodal vedúci právnej kancelárie s tým, že radnica bude rovnako upravovať i samotné zásady, už dnes pripravila ďalšie návrhy, ako ich vylepšiť.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2019
Prievidzské sídlisko Zapotôčky sa má rozrásť o stovky parkovacích miest
Prievidzské sídlisko Zapotôčky sa rozrastie o viac ako štyri stovky parkovacích miest. Výstavbou státí pre osobné automobily v štvrti Nové Mesto chce miestna samospráva riešiť problematickú situáciu s parkovaním v tejto časti mesta.
viac
18.03.2021
Nové Mesto hľadá realizátora odstránenia skeletu Snežienky
Bratislavské Nové Mesto hľadá realizátora odstránenia skeletu bývalej výletnej reštaurácie Snežienka v rekreačnej lokalite na Železnej studničke. Výzvu na predloženie ponúk zverejnila mestská časť v stredu vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
05.11.2021
Nové Mesto pokračuje v revitalizácii zelene na svojom území
Bratislavské Nové Mesto pokračuje v revitalizácii zelene na svojom území. Staré dreviny, ktoré by mohli byť zároveň nebezpečné pre svoje okolie, nahrádza novými stromami. Takýto ozdravný proces sa týka viacerých lokalít. Informuje o tom mestská časť.
viac
11.01.2024
Mesto Prievidza otvára nové mestské jasle
Mesto Prievidza začína od marca tohto roku poskytovať novú sociálnu službu v podobe mestských jaslí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %