Utorok 21.05.2024
Dnes má meniny 
Zina
°C
25.09.2023 11:05

Mesto predáva národnú kultúrnu pamiatku, budovu Červeného kríža


Snímka: FB/ Topoľčany - návrat do minulosti


Mesto Topoľčany sa rozhodlo predať historickú budovu Červeného kríža na Stummerovej ulici. Poslanci mestského zastupiteľstva na svojom septembrovom zasadnutí schválili vyhlásenie obchodnej verejnej súťaže na odpredaj budovy, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.


Zároveň stanovili minimálnu kúpnu cenu za budovu s pozemkom vo výške 472.000 eur. Súťaž sa začala 22. septembra, záujemcovia môžu predložiť svoje ponuky do 14. novembra.         

Na základe zákona o ochrane pamiatkového fondu mesto najskôr ponúklo objekt na kúpu Slovenskej republike. Ponuka bola doručená Ministerstvu kultúry SR 24. mája tohto roka, ministerstvo však na ňu nereagovalo. Nehnuteľnosti ponúkla radnica štátu za cenu stanovenú znaleckým posudkom vo výške 442.000 eur.         

Bývalá budova Červeného kríža v Topoľčanoch je nevyužitá od roku 2014 a postupne chátra. Investíciu potrebnú na rekonštrukciu budovy vyčíslila správa mestských služieb na minimálne milión eur, čo nie je vo finančných možnostiach mesta. Primátorka Alexandra Gieciová uviedla, že za predchádzajúceho vedenia mesta v roku 2016 získala samospráva finančné prostriedky z Regionálneho operačného programu na rekonštrukciu vo výške zhruba dvoch miliónov eur, projekt sa však nezrealizoval.         

Vtedajší primátor Peter Baláž potvrdil, že pre komplikácie mesto zrušilo prebiehajúce verejné obstarávanie. "Na rekonštrukciu nám zostávalo sedem mesiacov, čo bol nereálny termín. Ak by sme ju nestihli urobiť, museli by sme peniaze vrátiť," zdôvodnil rozhodnutie mesta vtedajší primátor.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2020
Obec chce NKP zachrániť prestavbou na nájomné byty
Obec Štiavnické Bane chce zachrániť budovu bývalého majera, ktorá bola v minulosti úradom pre správu osady Sigelsberg. Národná kultúrna pamiatka (NKP) je podľa slov starostu Stanislava Neuschla vo veľmi zlom stave, samospráva ju chce preto obnoviť a v jej priestoroch zriadiť 11 nájomných bytov.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
06.04.2021
Mesto Krompachy chce v bývalej železiarni zriadiť hutnícke múzeum
V Krompachoch sa realizuje už štvrtá etapa obnovy národnej kultúrnej pamiatky Železiareň, zlievareň v lokalite Stará Maša. Tento rok by mali na nej osadiť okná a dvere. Uviedla to primátorka mesta Iveta Rušinová s tým, že v budúcnosti plánujú v tomto historickom objekte založiť hutnícke múzeum.
viac
09.07.2021
Ministerstvo kultúry vyhlásilo budovu v areáli bývalého závodu Merina za NKP
Ministerstvo kultúry (MK) SR rozhodlo o vyhlásení budovy v areáli bývalého závodu Merina za národnú kultúrnu pamiatku. Ide o budovu bývalej turbogenerátorovne z roku 1931. Informovala o tom Adriána Čahojová z referátu komunikácie a protokolu rezortu kultúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %