Sobota 05.10.2024
Dnes má meniny 
Viera
°C
04.07.2024 09:00

Mesto pred slávnosťami vyhlásilo súťaž o najkrajšie vyzdobený dom


Ilustračný obrázok - mesto Detva


Mesto Detva pred folklórnymi slávnosťami vyhlásilo súťaž o najkrajšie vyzdobený dom. Týka sa to ulíc Sládkovičova, Partizánska a Kúpeľná, ktoré vedú na letný amfiteáter. Samospráva o tom informuje na svojej oficiálnej webstránke.


Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve sa tento rok uskutočnia od 11. do 14. júla. "Výzdobu bude hodnotiť komisia vo štvrtok 11. júla dopoludnia. Majitelia troch domov s najkrajšou výzdobou získajú voľné vstupenky na celé slávnosti," objasňuje mesto s tým, že niektorí Detvania si tradične pred festivalom zdobia svoje domy i dvory. Návštevníci, ktorí prichádzajú na slávnosti, tak majú podľa samosprávy čo obdivovať. Mesto chce tieto aktivity pred festivalom podporiť a vyzýva tak aj ďalších obyvateľov dotknutých ulíc.         

Aj tento ročník slávností bude trvať štyri dni. Začiatok festivalu bude vo štvrtok a bude to poďakovanie učiteľovi Romanovi Berkymu. Vystúpi aj Divadlo Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena s hrou Ženský zákon. Tematický uvítací program bude okrem folklórnych súborov z Podpoľania patriť aj hosťom z iných regiónov. Počas druhého júlového piatka (12. 7.) ho uvedú na hlavnej scéne s názvom Už mašinka pískala.         

V areáli amfiteátra budú počas celých slávností tradičné sprievodné podujatia. Prezentovať sa budú remeselníci, ľudoví výrobcovia, bude aj kuchyňa Heľby a Dvor u Detvanov. Centrum tradičnej kultúry v Detve sa bude s deťmi opäť zabávať aktivitami. Aj tento rok zachovajú scénu v stravovacom areáli, ktorý domáci nazývajú Za potokom. Bude v ňom scéna, kde budú hudobno-tanečné spevácke programy a ľudové zábavy.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Furmani prilákali do Hriňovej asi 2500 ľudí
Okolo 2500 návštevníkov zavítalo počas tohto víkendu na 14. ročník Zimnej furmanskej súťaže ťažných koní, ktorá sa konala v Hriňovej v okrese Detva.
viac
21.01.2021
Mesto Košice chce na Jesenského ulici stavať nájomné byty
Na Jesenského ulici v Košiciach by mohli vyrásť mestské nájomné byty. Mesto vyhlásilo súťaž návrhov na ich výstavbu, lehota na predkladanie ponúk uplynie 1. februára.
viac
07.06.2023
Folklórne slávnosti pod Poľanou budú tento rok trvať štyri dni
Letné Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP) v Detve budú tento rok trvať štyri dni. Povedal to primátor mesta Branislav Baran s tým, že program je pripravený. Tento rok sa podujatie uskutoční v termíne od 6. do 9. júla.
viac
11.07.2024
Začínajú sa 57. Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom v letnom amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 57. Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve. Trvať budú do nedele 14. júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %