Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.04.2018 11:50

Mesto podporí cyklodopravu, postaví aj lávky cez Torysu


Ilustračná snímka TASR


Vo Veľkom Šariši v tomto roku podporia cyklistov. Dôležitou investíciou bude výstavba dvoch lávok cez rieku Torysa pre peších a cyklistov, súčasťou projektu sú cykloprístrešky, stojany na bicykle a dopravné značenia cyklotrás v meste.


Mesto chce tiež pokračovať v druhej etape cyklochodníka od Prešova smerom na Sabinov. Informoval o tom primátor mesta František Bartko.       

Mesto už odovzdalo stavenisko na dve lávky cez Torysu firme Eurovia, a. s., ktorá vyhrala verejné obstarávanie na realizáciu tohto projektu. V priebehu najbližších mesiacov by mala postaviť lávky, jednu pri čističke a druhú neďaleko povodňou zničeného bývalého mlynského mosta. Celkové náklady na projekt dosahujú sumu 730.000 eur, mesto získalo na výstavbu dotáciu z verejných zdrojov vo výške 540.000 eur a mestskí poslanci schválili v rozpočte z vlastných zdrojov investíciu 190.000 eur.       

"Stavebná firma nám sľúbila, že to bude do leta hotové. Chceli by sme to mať najneskôr do septembra, pretože vtedy organizujeme Šarišské hradné hry. V meste privítame aj zástupcov partnerských miest zo zahraničia, aby sme sa im mali čím pochváliť," povedal primátor.       

Samospráva má na tento rok rozpracované projekty vo výške 1,3 milióna eur. Je v tom aj projekt Cyklodoprava - druhá etapa Rybníky, lávka cez Lazy vo výške okolo jeden milión eur.       

"Ide o projekt, ktorého cieľom je poskytnúť možnosť prepravy do práce či školy na bicykli a znížiť tak hustotu premávky na cestách. Ideme do spoločnej aktivity s najbližšími mestami Prešovom a Sabinovom, aby boli prepojené chodníkom pre cyklistov mestá Prešov – Veľký Šariš - Sabinov. Vo Veľkom Šariši sa bude realizovať pokračovanie cyklochodníka od Prešova, ktorý dotiahneme až po mlynský most a odtiaľ okolo rybníkov ďalej za Šarišský hrad k Lazom, kde sa má stavať ďalšia lávka. Úsek bude pokračovať  smerom na Šarišské Michaľany a Sabinov," opísal Bartko.       

Projekt chcú financovať cez výzvu z dotácie vo výške 980.000 eur a z vlastných zdrojov v sume 28.200 eur.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2019
V meste pribudli pre peších a cyklistov dve nové lávky cez Torysu
Pre peších a cyklistov pribudli v meste Veľký Šariš neďaleko Prešova dve nové lávky cez rieku Torysa. Jednej z nich budú môcť miestni vymyslieť aj meno.
viac
07.05.2020
Veľký Šariš plánuje viaceré investičné aktivity
Napriek prijatým úsporným opatreniam v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu mesto Veľký Šariš plánuje v tomto roku viaceré investičné aktivity.
viac
01.02.2021
Budovu bývalého mlyna chce radnica zmeniť na multifunkčný priestor
Viac ako dvadsať rokov nevyužívanú budovu niekdajšieho mlyna chce mesto Veľký Šariš zmeniť na multifunkčný priestor. Objekt so šiestimi podlažiami, každé s rozlohou približne 900 štvorcových metrov, radnica kúpila koncom minulého roka za 150 000 eur.
viac
11.01.2022
Mesto Veľký Šariš plánuje v tomto roku viaceré investície
Vybudovanie cyklistickej aleje, archeoskanzenu, ako aj obnova športového areálu v základnej škole sú hlavnými investíciami tohto roka, ktorými sa zaoberá mesto Veľký Šariš.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %