Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.07.2019 05:35

Mesto pod Urpínom ponúka lepšie možnosti pre turistov i milovníkov cyklistiky


Ilustračná snímka (MsÚ Banská Bystrica)


V Turistickom informačnom centra (TIC) je počas letnej turistickej sezóny návštevníkom k dispozícii Inovatívne návštevnícke centrum „Brána do regiónu“, v ktorom je aj požičovňa odpružených horských elektrobicyklov.


Banská Bystrica a jej okolie ponúka nadšencom turistiky či histórie veľa tipov na zaujímavé výlety. V Turistickom informačnom centra (TIC), ktoré je priamo na autobusovej stanici, je počas letnej turistickej sezóny návštevníkom k dispozícii Inovatívne návštevnícke centrum „Brána do regiónu“ s virtuálnou prehliadkou Banskej Bystrice a jej okolia. V týchto priestoroch je aj požičovňa odpružených horských elektrobicyklov (e-bike), ktoré sú čoraz obľúbenejšie.

Na veľkej dotykovej obrazovke si môžu záujemcovia pozrieť pozoruhodné miesta či navštíviť múzeá a ich priestory v 360° zobrazení. Obrazovka zároveň ukazuje viac ako 300 km cyklotrás v okolí Banskej Bystrice a pri nasnímaní QR kódu môžu cyklisti získať trasu priamo do mobilného telefónu a orientovať sa pomocou bezplatnej navigácie bikemap. V spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Stredné Slovensko sú k dispozícii aj 3D okuliare s 360° videami zaujímavých miest nášho regiónu, ako napríklad zjazdy v zimných strediskách či adrenalínová jazda Laskomerskými singletrailami. V prípade záujmu na takýto výlet návštevníci nemusia ísť len peši, ale využiť môžu aj e-bike z Turistického informačného centra (TIC).

„Ak máte radi šport a chcete si urobiť výlet s rodinou či priateľmi, nemusíte mať za sebou veľký tréning. Postupne zlepšujeme podmienky na pohyb v meste a okolí. Pri dlhšej trase môžete vyskúšať odpružené horské elektrobicykle, ktoré nájdete v Turistickom informačnom centre,“ hovorí vedúci TIC Peter Cibuľa.

K dispozícii sú každý deň v týždni od 8. do 18.30 h a zapožičať si ich môžete za 30 eur na deň, maximálne však na 8 hodín. Bicykel je potrebné vopred si rezervovať na telefónnom čísle 048/43 30 626 alebo prostredníctvom e-mailu: tic@banskabystrica.sk, alebo osobne v TIC. Okrem ceny požičovného je potrebné zložiť v hotovosti vratnú kauciu v sume 100 eur a preukázať sa dvomi dokladmi totožnosti (občiansky preukaz, pas, vodičský preukaz a pod.). Bicykle sú k dispozícii v štyroch veľkostiach a je možné požičať si aj zámku, cyklistickú prilbu, lekárničku, držiak na mobil či iné príslušenstvo.

Banská Bystrica ako súčasť e-bike regiónu ponúka pre turistov s vlastným e-bikom možnosť svoj bicykel bezplatne nabiť, dofúkať kolesá, prípadne urobiť si drobné opravy. Dve nabíjacie stanice, každá pre dva elektrobicykle, sú priamo v požičovni. Jedna stanica je prístupná 24 hodín denne a cyklisti ju nájdu pred vstupom do obchodného centra Terminal.

Projekt Brána do regiónu - inovatívne návštevnícke centrum sa uskutočnil s finančnou podporou Úradu vlády SR – program Podpora regionálneho rozvoja v sume takmer 25 000 eur. Spoluúčasť mesta Banská bystrica je 10 000 eur.

Autor: Dominika MOJŽIŠOVÁ, hovorkyňa primátora


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2020
Zberateľov poteší suvenírová bankovka s motívom Medeného hámra
Práca v Medenom hámri, kde sa vykúvali rôzne polotovary a predmety dennej potreby, sa stala námetom suvenírovej bankovky, ktorej predaj spustia tento týždeň v Banskej Bystrici.
viac
25.11.2020
Triediace centrum zálohového systému PET fliaš by dalo prácu asi 150 ľuďom
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) podporuje iniciatívu spracovateľa PET fliaš na vznik triediaceho centra zálohového systému v Banskej Bystrici.
viac
14.09.2022
V Galante otvorili nové Turistické informačné centrum v neogotickom kaštieli
V Galante otvorili v priestoroch neogotického kaštieľa nové Turistické informačné centrum (TIC), ktoré bude slúžiť návštevníkom celého regiónu.
viac
17.10.2023
Banská Bystrica má príručku o sociálnych službách v meste a okolí
Samospráva Banskej Bystrice pripravila príručku o sociálnych službách v meste a okolí. Pomôcka prináša základné informácie o možnostiach pomoci, ktoré má mesto. Zároveň uvádza aj to, kto a kde tieto služby poskytuje a pre koho sú určené.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %