Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
29.05.2018 11:36

Mesto plánuje na vybraných školách zriaďovať komunitné centrá


Ilustračná snímka - ZŠ Benkova


Do nitrianskych základných (ZŠ) škôl zapísali tento rok rodičia celkovo 810 detí. Radnica pre ne na budúci školský rok plánuje otvoriť na 14 základných školách spolu 41 prváckych tried.


Budú medzi nimi opäť aj dve triedy pre intelektovo nadaných žiakov na ZŠ Benkova. Mesto okrem toho zriadilo aj po jednej triede nultého ročníka na ZŠ Krčméryho a ZŠ Novozámocká.       

Podľa správy z odboru školstva, mládeže a športu na mestskom úrade však nebudú môcť všetky deti navštevovať tie školy, do ktorých ich rodičia zapísali. „V prípade ZŠ Benkova, Kniežaťa Pribinu a Nábrežie mládeže nie je možné z kapacitných dôvodov prijať všetky zapísané deti,“ informoval odbor školstva.       

Podľa slov primátora Jozefa Dvonča je aj napriek tomu na nitrianskych ZŠ dostatok kapacít. „Problém je v tom, že na počet žiakov v prvej triede je limit. Na niektorých školách ho dosahujeme hravo a je tam dokonca pretlak. V týchto prípadoch budeme musieť deti umiestniť na iných školách. Ide o to, že kvôli trom žiakom, ktorí sa už do limitu nevošli, nebudeme otvárať celú triedu, ale vieme ich presunúť do vedľajšej základnej školy. Zásada je umiestňovať do našich škôl v prvom rade deti z obvodu Nitra, to znamená deti rodičov s trvalým pobytom v Nitre,“ vysvetlil Dvonč.       

Najviac predškolákov zapísali tento rok rodičia na ZŠ Benkova, kde bude do siedmich prváckych tried chodiť 134 žiakov. Veľký záujem bol aj o ZŠ Nábrežie mládeže, kde rodičia zapísali 110 detí a o ZŠ Fatranská s 87 zapísanými deťmi. Najmenej predškolákov zapísali rodičia do škôl v okrajových častiach mesta. Na ZŠ Ščasného v Dražovciach bude do jednej prváckej triedy chodiť 13 detí a jednu triedu pre prvákov otvára aj ZŠ Novozámocká v Dolných Krškanoch, kde je zapísaných 18 detí.       

Mesto v súčasnosti eviduje viaceré školy, ktoré majú dostatok priestorových možností, v nich plánuje zriaďovať združené základné a materské školy. Prvou je ZŠ Na Hôrke, kde bol už pred časom jeden blok vyčlenený pre potreby škôlky. V školách, ktoré navštevuje väčší počet detí zo sociálne znevýhodneného prostredia, zasa radnica plánuje zriaďovať komunitné centrá. „Takéto úvahy sú a myslím si, že sa to môže udiať v krátkom čase. Mám už na stole projekty na vytvorenie komunitného centra v mestských častiach Dražovciach a Krškany,“ uviedol Dvonč.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.12.2018
Gindalos je zrkadlo, ktoré nastavujeme svojim predsudkom
Postaviť sa na pódium je pre rómske deti ešte o niečo ťažšie ako pre nerómske. Okrem vlastnej hanblivosti musia často prekonávať predsudky druhých ľudí.
viac
18.02.2019
Žilinské základné školy sa pripravujú na zápisy prvákov
Zápisy do prvých ročníkov čakajú budúcich prvákov začiatkom apríla. Rodičia budú môcť zapísať svoje deti do všetkých 14 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta v rovnakom termíne od 3. do 5. apríla 2019 v čase od 14-tej do 18-tej hodiny.
viac
27.05.2019
Nevyužité hlasovacie lístky potešia v Nitre škôlkarov a školákov
Tony nevyužitých hlasovacích lístkov v Nitre potešia deti z materských a základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra. Časť lístkov skončí v kultúrnych centrách.
viac
21.09.2022
NKN podporí inovatívne projekty v základných školách
Základné školy (ZŠ) v Nitre sa môžu do 14. októbra uchádzať o dotácie z Nitrianskej komunitnej nadácie (NKN).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %