Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
12.05.2023 01:30

Mesto otvorilo Centrum sociálnych služieb Martin-Podháj so 40 lôžkami


Nové Centrum sociálnych služieb Martin-Podháj.


Mesto Martin otvorilo vo štvrtok Centrum sociálnych služieb (CSS) Martin-Podháj, ktoré disponuje celkovou kapacitou 40 lôžok. Podľa primátora Jána Danka dosiahli celkové náklady vyše štyroch miliónov eur.


Mesto prispelo sumou zhruba 1,5 milióna eur a zvyšok financovali zo Štátneho fondu rozvoja bývania.

Doplnil, že prvých klientov začali prijímať od apríla. "Naša filozofia je naplniť centrum postupne, aby si personál aj seniori zvykali na nové prostredie. Podľa harmonogramu by malo byť prijatých 40 klientov do konca mája. "Zámerom je urobiť v CSS aj 'škôlku' pre ľudí, ktorí potrebujú komunikáciu. Ráno ich doviezť a večer odviezť domov, aby boli aj v rodinnom prostredí. Ale chceme, aby komunikovali v týchto priestoroch," povedal Danko.

Klientom CSS Martin-Podháj podľa riaditeľa Michala Migáta poskytnú ošetrovateľskú a opatrovateľskú starostlivosť, sociálne rehabilitácie, sociálne terapie, ubytovanie a stravovanie. "S prichádzajúcimi klientmi postupne prijímame aj odborných zdravotných pracovníkov, ktorých je nedostatok. Zariadenie chceme určite využiť komplexne. Urobiť aj denný stacionár pre sociálnu terapiu a sociálnu rehabilitáciu," dodal.

Záujem seniorov podľa martinského primátora prevyšuje kapacity mesta, ktoré stavia aj druhý domov sociálnych služieb s kapacitou 36 miest. "Ale ani toto nebude stačiť. Perspektíva bude zrejme taká, že v každej mestskej štvrti by mal byť vybudovaný domov sociálnych služieb. Aby seniori nemuseli cestovať po Slovensku a hľadať si starostlivosť, keď ju budú potrebovať," uzavrel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2022
Mesto spustilo stavbu Centra sociálnych služieb Martin-Podháj
Mesto Martin spustilo v stredu stavbu Centra sociálnych služieb (CSS) Martin-Podháj. Podľa primátora Martina Jána Danka sú celkové náklady zhruba 4,1 milióna eur. Z toho prefinancuje Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) 2,5 milióna eur a zvyšok mesto. Stavbu by mali podľa zmluvy ukončiť o 165 dní.
viac
25.10.2022
Mesto prevzalo dokončenú stavbu Centra sociálnych služieb Martin-Podháj
Mesto Martin prevzalo v pondelok dokončenú stavbu Centra sociálnych služieb (CSS) Martin–Podháj, ktoré bude disponovať celkovou kapacitou 40 lôžok. Stavbu dokončili za osem mesiacov a jej cena bola 4,07 milióna eur.
viac
02.01.2023
Mesto onedlho otvorí nové Centrum sociálnych služieb Podháj
Mesto Martin onedlho otvorí Centrum sociálnych služieb (CSS) Podháj. Zariadenie je legislatívne pripravené na prijatie prvých klientov. Informoval o tom primátor mesta Ján Danko.
viac
11.10.2023
Martin: V mestskej časti Podháj otvorili zrevitalizované námestie
V martinskej mestskej časti Podháj otvorili v utorok zrevitalizované Nám. protifašistických bojovníkov. Podľa Miroslava Hamara z MsÚ v Martine stála revitalizácia 655.771 eur, pričom väčšiu časť financovali z nenávratného príspevku Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %