Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.03.2016 09:30

Mesto Nitra zrekonštruuje budovy za milióny eur. Vezme si na to úver


Niektoré budovy v Nitre prejdú rekonštrukciou. (Foto: Wikimedia Commons)


Nitrianska radnica si vezme úver, z ktorého chce zrekonštruovať budovy Základnej školy (ZŠ) Tulipánová, ZŠ Kniežaťa Pribinu, Materskú školu Belopotockého a objekt, v ktorom sídli mestská polícia.


Podľa slov primátora Jozefa Dvonča bude výška úveru maximálne do troch miliónov eur. "Úver predpokladáme vyčerpať do konca roka 2016. Obdobie splácania bude 60 mesiacov, s poslednou splátkou v decembri 2021. Predpokladané dopady na rozpočet mesta v nasledujúcich rokoch sú mesačné splátky istiny vo výške 50.000 eur. Výška úrokov na celé obdobie úveru nepresiahne sumu 70.000 eur," uvádza sa v dôvodovej správe materiálu, ktorý schválili mestskí poslanci na svojom marcovom rokovaní.

Podľa hlavnej kontrolórky Dariny Keselyovej výška úverového zaťaženia dovoľuje mestu vziať si úver na rekonštrukciu svojich budov. Po prijatí pôžičky v plnej sume sa súčasná hodnota nesplatených úverov v hodnote 15.863.121 eur zvýši na 18.863.121 eur. Ako upozornila, celkový dlh obce nemôže prekročiť 60 percent skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roka, no po započítaní úveru vo výške tri milióny eur bude dlh mesta predstavovať 37,2 percenta z jeho príjmov.

Keselyová však zároveň upozorňuje, že do celkovej sumy dlhu nie sú započítané dodávateľské záväzky, ktoré ku koncu februára predstavovali výšku 8.204.786 eur. S nimi sa už úverové zaťaženie mesta blíži k 60-percentnej hranici. "Podľa aktuálneho stanoviska Ministerstva financií SR sa do celkovej sumy dlhu nezapočítavajú záväzky, u ktorých sa neuplatňuje úročenie. Keďže uvedené záväzky mesta je potrebné splatiť do roku 2024 a v skutočnosti dlh mesta zvyšujú, vo svojom stanovisku predkladám aj údaj o celkovej zadlženosti, vrátane týchto záväzkov. Pomer nesplatených úverov a dodávateľských záväzkov ku skutočným bežným príjmom predchádzajúceho rozpočtového roka predstavuje 53,4 percenta," uvádza v stanovisku hlavná kontrolórka.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Nitra si vezme takmer trojmiliónový úver, využije ho na investičné akcie
Úverové zdroje majú slúžiť na financovanie investičných akcií v jednotlivých mestských častiach.
viac
03.04.2017
Aj v Nitre ocenili pedagógov materských a základných škôl
Pri príležitosti Dňa učiteľov boli v priestoroch nitrianskej Synagógy v utorok 28. marca ocenení pedagogickí pracovníci z materských,  základných a umeleckých škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitry.
viac
27.05.2020
V Nitre je záujem o návrat detí do škôlok vyšší ako do základných škôl
Mesto Nitra je pripravené na spustenie výučby v materských školách a na prvom stupni základných škôl. Počas návštevy ministra školstva Branislava Gröhlinga na nitrianskych školách to potvrdil primátor Marek Hattas.
viac
08.01.2021
Prievidza investuje do škôl v tomto roku 1,44 milióna eur
Samospráva Prievidze investuje tento rok do škôl 1,44 milióna eur. Viac peňazí pôjde pre materské školy (MŠ). Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %