Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.05.2021 02:25

Mesto Michalovce sa borí s nelegálnymi skládkami


Ilustračná snímka: (tasr).


Samospráva mesta Michalovce odhalila počas apríla na svojom území 18 lokalít s nelegálnymi skládkami prevažne bežného komunálneho odpadu.


Vyzýva preto obyvateľov, aby s odpadom nakladali v súlade so zákonom a miestnym všeobecne záväzným nariadením o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi. V opačnom prípade hrozia páchateľom finančnými postihmi až do výšky 1500 eur.

„Naším cieľom nie je ukladať pokuty, ale chceme, aby naše mesto bolo čisté a zdravé,” uvádza samospráva na svojej internetovej stránke, pričom upozorňuje, že nelegálne skládky majú viacero negatívnych dosahov na krajinu, ekonomiku a zdravie. Podotýka tiež, že odstránenie 18 nelegálnych skládok bude "stáť nemalé finančné prostriedky".

Podľa samosprávy mesto má vytvorené podmienky na správne nakladanie s komunálnym odpadom, preto nevidí dôvod na vytváranie čiernych skládok. „Každý rodinný dom má nádobu na zmesový komunálny odpad, nádobu na bioodpad a farebne rozlíšené vrecia na triedený zber odpadu. Aj bytové domy na sídliskách sú vybavené nádobami na zmesový  komunálny odpad, ako aj na triedený odpad,” pripomenula.

Mesto tiež v roku 2020 začalo s kampaňovým jarným a jesenným zberom objemného odpadu a biologicky rozložiteľného odpadu priamo od domov Michalovčanov. „Tento zber sa nám osvedčil, a preto sme s ním pokračovali aj v tomto roku. Takto vyzbieraný odpad v prevažnej miere išiel na zhodnotenie a len v minimálnej miere skončil na skládke komunálneho odpadu,” poznamenalo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2016
Do likvidácie čiernych skládok investovala Považská Bystrica 60 000 eur
Na likvidáciu čiernych skládok vynaložilo mesto Považská Bystrica v tomto roku približne 60.000 eur. Mestu sa aj s podporou Envirofondu podarilo zlikvidovať jednu z najväčších čiernych skládok v miestnej časti Horný Moštenec.
viac
22.04.2018
Mesto Levice vlani vyviezlo z čiernych skládok stovky ton odpadkov
Mesto Levice vlani zlikvidovalo takmer 18.500 ton komunálneho odpadu. Náklady na vývoz a jeho separáciu odčerpali z mestskej pokladne vyše 1,3 milióna eur.
viac
18.09.2020
Dobrovoľnícke podujatie Naše mesto prináša viac ako 140 aktivít
Čistenie povodia Malého Dunaja, čistenie lesíka, zbieranie odhodených odpadkov či likvidácia nelegálnych skládok.
viac
12.07.2021
V Petržalke sa dobrovoľníci púšťajú aj do väčších skládok
V bratislavskej Petržalke sa dobrovoľníci púšťajú po menších smeťozberoch aj do väčších nelegálnych skládok na okraji mestskej časti, kde je potrebné pristaviť veľkokapacitný kontajner.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %