Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
17.07.2024 04:10

Mesto Krupina chce získať prostriedky na záchranu Mušketovej bašty


Mušketová bašta, ktorá sa v decembri minulého roka zrútila. Zdroj: mesto Krupina


Mesto Krupina hľadá zdroje na záchranu tzv. Mušketovej bašty, ktorá sa v decembri minulého roka zrútila. Ako uviedol primátor Radoslav Vazan, o prostriedky na jej záchranu sa chce samospráva uchádzať z programu Obnovme si svoj dom.


 "Verím, že získame podporu, lebo je to národná kultúrna pamiatka a je potrebné ju zachovať pre ďalšie generácie," uviedol pre TASR.

Vazan priblížil, že bašta pri rímsko-katolíckom kostole je súčasťou fortifikačného opevnenia. Počas minuloročných Vianoc spadla a suť sa zosunula do záhrady susediaceho rodinného domu. Krajský pamiatkový úrad v tejto veci nariadil nevyhnutné sanačné opatrenia.

"Treba ten kameň rozobrať, žiaľ, je na 80 až 90 percent kompletne zvetraný a bude to treba nejakým spôsobom opraviť, v podstate postaviť nanovo. Malo by sa to zrekonštruovať," podotkol Vazan s tým, že z mestského rozpočtu už vyčlenili približne 5000 eur na základné zabezpečovacie a sanačné práce. So žiadosťou o podporu pri rekonštrukcii pamiatky sa však chcú vzhľadom na mimoriadnu situáciu obrátiť na ministerstvo kultúry.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Ochranári vrátili vodu do vyschnutého koryta Čiližského potoka
Vďaka revitalizácii Čiližského potoka ochranári znovu vrátili vodu do jeho 33,5 kilometrov dlhého koryta, z ktorého takmer dve tretiny boli ešte donedávna úplne suché.
viac
05.01.2018
V Krupine chcú odovzdať obnovený Dom služieb aj mestský úrad
Prioritou vedenia mesta Krupina v tomto roku je obnova budov, miestnych komunikácii a tiež revitalizácia športovísk. K najväčším investíciám patrí rekonštrukcia Domu služieb, s ktorou sa začalo už vlani v lete.
viac
22.10.2020
Schválená novela zákona „zachraňuje“ OOCR
V súvislosti s ochorením COVID-19 vláda SR včera schválila novelu zákona o cestovnom ruchu v skrátenom legislatívnom konaní.
viac
28.10.2021
Sása zachraňuje dom tradícií
V Sáse v okrese Zvolen sa po dvoch rokoch zrejme dočkajú rekonštrukcie krovu Domu ľudových tradícií. O finančné prostriedky vo výške 23.306 eur na jeho obnovu požiadala obec ešte na jeseň 2019 Miestnu akčnú skupinu (MAS) Verejno-súkromné partnerstvo Hontiansko-Dobronivské.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %